Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Στα ελληνικά σύνορα θα αναπτυχθεί η Frontex


Tις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αποσαφηνιστεί ο αριθμός των συνοριακών φυλάκων που θα αναπτυχθούν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Tις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αποσαφηνιστεί ο αριθμός των συνοριακών φυλάκων που θα αναπτυχθούν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Διευκρινίσεις για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ικανοποιήσει το αίτημα της Ελλάδας σχετικά με την ανάπτυξη δύναμης της Frontex στον Εβρο, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κύμα λαθρομεταναστών, έδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ.

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, ο Μικέλε Τσερκόνε τόνισε ότι η απόδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα ήταν επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, καθώς πρόκειται για «μια χωρίς προηγούμενο κατάσταση η οποία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες κινδυνεύει να επιδεινωθεί».

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, τυπικά η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το διευθυντή της Frontex εντός πέντε ημερών από την υποβολή του ελληνικού αιτήματος. Υπογράμμισε δε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια η ανάπτυξη της μονάδας ταχείας επέμβασης της Frontex να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ώστε η απάντηση της ΕΕ να είναι τάχιστη και αποτελεσματική.

Σύμφωνα με τον κ. Τσερκόνε, τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αποσαφηνιστεί ο αριθμός των συνοριακών φυλάκων που θα αναπτυχθούν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, το πότε θα αναλάβουν δράση και ποια θα είναι επακριβώς η εντολή τους.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε πάντως ότι θα πρόκειται για πεπειραμένους συνοριακούς φύλακες από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι οποίοι θα επιχειρούν υπό την αιγίδα και την ευθύνη των αρμόδιων ελληνικών αρχών στο πλαίσιο ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα συνδιαμορφωθεί από την Ελλάδα και τη Frontex.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τα κοινοτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, καθώς για την περίοδο 2007-2013 προβλέπεται συνολικά η διάθεση 323 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων από την Ελλάδα και υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας αναφορικά με τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος ασύλου. Αναφέρθηκε ακόμη στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των αρμόδιων κοινοτικών και ελληνικών αρχών για τη δημιουργία ενός προγράμματος δράσης στον τομέα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων την πρότασή της για συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών, η οποία και συζητείται ώστε να ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (25/10/10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.