Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Πιθανή μία συνάντηση κορυφής Κίνας-Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία και η Κίνα συμφώνησαν να εργαστούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, στο Ανόι.

Ο Σεϊζι Μαεχάρα δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Γιανγκ Ζέιτσι, ότι οι ηγέτες των δύο κρατών, των οποίων οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί με αφορμή διαφιλονικούμενες νησίδες στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, είναι πιθανό να έχουν απευθείας συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ασιατικών κρατών, στο Ανόι.

«Νομίζω ότι είναι πιθανό να γίνει μία συνάντηση κορυφής Ιαπωνίας-Κίνας», δήλωσε ο Μαεχάρα, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, που διήρκεσαν μία ώρα, έγιναν «σε πολύ καλή ατμόσφαιρα, με τρόπο που κοιτάζει στο μέλλον».

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του να επαναληφθούν οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας ως προς την εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα συναντηθούν εντός της ημέρας στο Ανόι

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν και ο Κινέζος ομόλογός του, Γουέν Τζιαμπάο, θα συναντηθούν σήμερα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ένα βήμα που αναμένεται να βελτιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας.

Το NHK μετέδωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν κάποια στιγμή μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδας στο περιθώριο περιφερειακής διάσκεψης στο Βιετνάμ.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία επιδεινώθηκαν τον περασμένο μήνα μετά από την κράτηση του καπετάνιου κινεζικού αλιευτικού από την ιαπωνική ακτοφυλακή με αφορμή τη σύγκρουση του αλιευτικού του με δύο ιαπωνικά σκάφη, κοντά σε διαφιλονικούμενη περιοχή στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Η είδηση της συνάντησης προκάλεσε σχόλια για το αν οι δύο πολιτικοί θα πραγματοποιήσουν απευθείας συνομιλίες στη διάρκεια της Διάσκεψης Ασίας-Ειρηνικού στο Ανόι με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών μετά από σχετική συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών τους.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Σεϊζι Μαεχάρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα με τον Κινέζο ομόλογό του, Γιανγκ Ζιέτσι, πραγματοποιήθηκε σε «πολύ ζεστό κλίμα, με ήρεμο τρόπο και προοπτική».

Το επεισόδιο με τον Κινέζο καπετάνιο του αλιευτικού, ο οποίος κρατήθηκε, κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά, είναι η πιο πρόσφατη αντιδικία μεταξύ των δύο γειτόνων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (29/10/2010)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.