Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Σε παρέλαση το ντεμπούτο του διαδόχου στη Β. Κορέα



ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση πραγματοποίησε ο φερόμενος ως μελλοντικός ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά τη διάρκεια μεγαλειώδους παρέλασης την περασμένη Κυριακή, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής στην ηγεσία της κομμουνιστικής χώρας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο νεότερος γιος του ηγέτη της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος στο πρόσφατο συνέδριο του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος ανέλαβε υψηλά κομματικά και κυβερνητικά αξιώματα, μεταξύ των οποίων και δεύτερος τη τάξει στην πανίσχυρη Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή της Βορείου Κορέας. Την ίδια στιγμή η Κίνα, ο σημαντικότερος σύμμαχος της Β. Κορέας, απηύθυνε πρόσκληση στον Κιμ Γιονγκ Ιλ να επισκεφθεί το Πεκίνο συνοδευόμενος από τo κλιμάκιο της νέας ηγεσίας, στο οποίο συμμετέχει, προφανώς, και ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την 65η επέτειο από την ίδρυση του Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος της Β. Κορέας ήταν το πλαίσιο που επελέγη από το βορειοκορεατικό καθεστώς προκειμένου να εμφανιστεί για πρώτη φορά δημοσίως ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο 27χρονος γιος στεκόταν πλάι στον πατέρα του που χαιρετούσε τα πλήθη που τον επευφημούσαν. Η παρέλαση που πραγματοποιήθηκε φημολογείται ότι ήταν η πλέον μεγαλειώδης στη σύγχρονη ιστορία της Β. Κορέας. Σε αυτή συμμετείχαν χιλιάδες στρατιώτες, τανκς και στρατιωτικά οχήματα που μετέφεραν πυραύλους και ρουκέτες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, η παρέλαση ήταν λιγότερο επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και περισσότερο αφορμή για να γνωρίσουν οι Βορειοκορεάτες τον μελλοντικό τους ηγέτη. Επίσης, όπως τόνισε ο Μπαέκ Σεούνγκ Γιου, αναλυτής στο ινστιτούτο αμυντικής ανάλυσης της Νοτίου Κορέας, η παρέλαση χρησίμευσε για να καταδείξει ο στρατός την πίστη του στον νέο ηγέτη. Η βορειοκορεατική τηλεόραση παρείχε ζωντανή κάλυψη των γεγονότων ενώ επετράπη, για πρώτη φορά, σε μικρή ομάδα ξένων δημοσιογράφων να καλύψει τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Η Βόρειος Κορέα άρχισε επισήμως τη διαδικασία διαδοχής στην ηγεσία της και η τρίτη γενιά των Κιμ αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Λι Μιουνγκ Μπακ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η χώρα του παρακολουθεί στενά τη διαδικασία διαδοχής στην ηγεσία της Πιονγιάνγκ.

Τόσο η Ν. Κορέα όσο και η Κίνα και η Ιαπωνία επιθυμούν μια ήπια διαδοχή στην εξουσία της Β. Κορέας, δεδομένου ότι ενδεχόμενη κατάρρευση του καθεστώτος θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο κύμα προσφύγων προς τους οικονομικά εύρωστους γείτονες της Πιονγιάνγκ.

http://news.kathimerini.gr (12/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.