Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010
Υπoγραφή οκτώ συμφωνιών με Αγκυρα
Στρατηγική συμμαχία με βελτίωση της μεταφορικής σύνδεσής τους, αλλά και τριπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών τους στα 50 δισ. δολάρια μέσα στην ερχόμενη πενταετία -και στα 100 δισ. ώς το 2020- αποφάσισαν να συνάψουν Πεκίνο και Αγκυρα. Αυτό δήλωσε χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο δεύτερος, μάλιστα, διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες εμπορικές συναλλαγές θα γίνονται σε τουρκικές λίρες και γουάν.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε μετά τη συνάντηση των δύο πολιτικών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Kινέζου πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα, τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Ακολούθησε δε την υπογραφή οκτώ συμφωνιών για το διμερές εμπόριο, την οικονομική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, την υψηλή τεχνολογία και τις μεταφορές - συμπεριλαμβανομένης μίας δέσμευσης για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα αναβιώνει με σύγχρονες υποδομές τον παλαιό «Δρόμο του Μεταξιού» μεταξύ Ευρώπης και Απω Ανατολής.
Σύμφωνα με τον Κινέζο πρωθυπουργό, που σήμερα θα έχει επαφές με επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη, η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν αποτελεί «ιστορική καμπή στο ταξίδι». Η δε απόφαση περί στρατηγικής συμμαχίας συνιστά «αναγνώριση της περιφερειακής και διεθνούς ισχύος της Τουρκίας». Οι δύο χώρες έχουν αρκετά κοινά, ως σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες και οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες στους κόλπους του G20. Αμφότερες, δε, εξόργισαν τη Δύση ενισχύοντας τις εμπορικές σχέσεις τους με το Ιράν με συμφωνίες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο όγκος των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών διαμορφώθηκε πέρυσι στα 10,08 δισ. δολάρια, μειωμένος κατά 19,8% λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, έχοντας όμως εκτιναχθεί σε σχέση με τα μόλις 1 δισ. δολάρια του 2000. Οι συναλλαγές, ωστόσο, είναι «άνισες», με τις τουρκικές εξαγωγές στην Κίνα να αυξάνονται πέρυσι κατά 11%, στα 1,6 δισ. δολάρια, και τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 20%, στα 12,7 δισεκατομμύρια.
Η απόφαση για «αποκλεισμό» του δολαρίου από το σινοτουρκικό εμπόριο χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές «σημαντική», καθώς είναι το τελευταίο βήμα του Πεκίνου μετά τα αντίστοιχα με Ρωσία και Βραζιλία για διεθνοποίηση της χρήσης του κινεζικού νομίσματος. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι ίσως ο πιο ενδιαφέρων τομέας συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών είναι οι μεταφορές, καθώς η Κίνα διερευνά επενδύσεις σε μεταφορικούς κόμβους στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, «η Τουρκία θα ανταγωνιστεί την Ελλάδα, την ώρα που η Κίνα εκδηλώνει επίσης ισχυρό ενδιαφέρον για υλοποίηση άμεσων επενδύσεων σε λιμενικές εγκαταστάσεις», εκτιμούν αναλυτές.
http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.