Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ισπανία: Μόνιμη εκεχειρία ζητά από την ΕΤΑ ο εκπρόσωπος του Μπατασούνα

Ο φυλακισμένος εκπρόσωπος του κόμματος Μπατασούνα κάλεσε την ETA να κηρύξει «μόνιμη», «μονομερή» και «επαληθεύσιμη» εκεχειρία.

Ο Αρνάλντο Οτέγκι, ο φυλακισμένος ηγέτης της εκτός νόμου πολιτικής πτέρυγας της Βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA, δήλωσε ότι η παράταξη πρέπει να κηρύξει μόνιμη εκεχειρία, σε συνέντευξή του την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα El Pais σήμερα Κυριακή. Ο Οτέγκι, πρώην εκπρόσωπος του Μπατασούνα, είπε ότι εάν είχε μπροστά του την ηγεσία της ETA, θα της ζητούσε να απέχει από κάθε βίαιη ενέργεια και να κηρύξει «μονομερή και μόνιμη εκεχειρία που θα μπορεί να επαληθευτεί από την διεθνή κοινότητα».

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την εκεχειρία πέρα από το να ακολουθήσουμε μια ειρηνική και δημοκρατική πορεία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην μακροσκελή συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα. Ο Οτέγκι--ο οποίος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για «εξύμνηση» της «τρομοκρατίας», λόγω δηλώσεων που έκανε σε πορεία το 2005 στην μνήμη ενός φυλακισμένου μέλους της ETA, του Χοσέ Μαρία Σαγκαρντούι-- εκτίμησε πως η οργάνωση δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να καταφύγει εκ νέου στη βία καθώς έχει ανακοινώσει «το τέλος της ένοπλης δράσης». Ωστόσο, πρόσθεσε, «εάν τέτοια επεισόδια επαναληφθούν [το Μπατασούνα]. . . θα δηλώσει την αντίθεσή του».

Το Μπατασούνα τέθηκε εκτός νόμου το 2003 λόγω των δεσμών του με την ETA, στην οποία οι Ισπανικές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για περίπου 830 θανάτους στην διάρκεια της 41χρονης εκστρατείας για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων, που εκτείνεται από τη βόρεια Ισπανία ως τη νοτιοδυτική Γαλλία.

kathimerini.grμε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.