Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Συνεργάτες των ΗΠΑ, πίσω στην Αλ Κάιντα

The New York Times

Μεγάλος αριθμός μελών των Συμβουλίων της Αφύπνισης του Ιράκ, τα οποία συνεργάζονται με τους Αμερικανούς και την τοπική κυβέρνηση, φέρεται να έχει παραιτηθεί τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, εκατοντάδες μαχητές, ορισμένοι εκ των οποίων γνωρίζουν σημαντικές λεπτομέρειες αναφορικά με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, έχουν ήδη επανενταχθεί στην Αλ Κάιντα της Μεσοποταμίας. Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν ότι κάποιοι εξ αυτών που παραμένουν στο μισθολόγιο της ιρακινής κυβέρνησης λειτουργούν ήδη ως διπλοί πράκτορες. Είναι δε ξεκάθαρο ότι ενίσχυση της Αλ Κάιντα με, εκπαιδευμένους από τους Αμερικανούς, μαχητές συνιστά άμεση απειλή για τη σταθερότητα του Ιράκ.

«Τα μέλη των Συμβουλίων της Αφύπνισης αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια, καθώς η κυβέρνηση αποφεύγει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της», σχολίασε το πρώην πλέον μέλος του Συμβουλίου της Αφύπνισης στην επαρχία Σαλαχαντίν, Ναθούμ αλ Τζουμπουρί. «Σήμερα τα μέλη των Συμβουλίων της Αφύπνισης μπορούν είτε να παραμείνουν στο πλευρό της κυβέρνησης, κάτι το οποίο εγκυμονεί μελλοντικούς κινδύνους, είτε να εργαστούν για λογαριασμό της Αλ Κάιντα ως διπλοί πράκτορες», συνέχισε ο ίδιος. «Είναι αυτονόητο ότι οι μαχητές αυτοί αποτελούν για την Αλ Κάιντα κλειδιά σε μια βάση πληροφοριών που μελλοντικά θα της δώσει τη δυνατότητα να πλήξει μέχρι πρότινος απλησίαστους στόχους», κατέληξε ο κ. Αλ Τζουμπουρί.

Τα Συμβούλια της Αφύπνισης δημιουργήθηκαν το 2006 όταν σημαντικός αριθμός σουνιτών εξεγερθέντων και φυλάρχων στράφηκε κατά της Αλ Κάιντα. Οι μαχητές αυτοί πληρώνονταν αρχικά από τον αμερικανικό στρατό, ενώ τους είχε δοθεί η υπόσχεση ότι στο μέλλον θα ενταχθούν στις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_19/10/2010_419218
(19/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.