Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010
Η οικογένεια Καρζάι στη εξουσία
Του James Risen
The New York Times
Μέχρι προσφάτως, ο Ταζ Αγιουμπί ασχολείτο με το εμπόριο. Έχοντας μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ο κ. Αγιουμπί άνοιξε αρχικά ένα μικρομάγαζο στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια ένα κατάστημα με έπιπλα στη Βιρτζίνια. Σήμερα, ωστόσο, ο κ. Αγιουμπί ειδικεύεται, όχι στο εμπόριο, αλλά στην εξωτερική πολιτική, έχοντας αναλάβει χρέη συμβούλου του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι. Στα προσόντα του κ. Αγιουμπί για την εν λόγω θέση συγκαταλέγονται οι προσωπικοί του δεσμοί με την οικογένεια Καρζάι. Η αδελφή του έχει παντρευτεί έναν Καρζάι και τα παιδιά της θεωρούνται ήδη σημαντικά μέλη του διαρκώς διευρυνόμενου δικτύου της προεδρικής οικογένειας.
Δεκάδες μέλη της οικογένειας Καρζάι και άνθρωποι που διατηρούν φιλικές σχέσεις μαζί της διορίστηκαν σε ανώτατα κυβερνητικά αξιώματα και ανέλαβαν σημαντικές εργολαβίες του αμερικανικού στρατού, αποκτώντας την ευκαιρία να διαμορφώσουν την πολιτική της χώρας ή έστω να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη απ’ αυτή. Ο ρόλος των δύο αδελφών του πρόεδρου Καρζάι –του ισχυρού άνδρα της Κανταχάρ, Αχμέντ Ουαλί, και του μεγαλομετόχου της τράπεζας της Καμπούλ, Μαχμούντ– έχει αναλυθεί σε βάθος, κάτι που δεν ισχύει για άλλα μέλη της οικογένειας που αναρριχήθηκαν στην εξουσία. Οι περισσότεροι εξ αυτών, πάντως, ζούσαν επί σειρά ετών στις ΗΠΑ πριν επιστρέψουν στο Αφγανιστάν. Ένας από τους πολλούς ανιψιούς του πρόεδρου Καρζάι, για παράδειγμα, είναι πλέον ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, ενώ ένας αδελφός τους ηγείται της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εμπορίου για την έκδοση αδειών λειτουργίας. Έξι, τουλάχιστον, συγγενείς του προέδρου Καρζάι είναι ιδιοκτήτες ή άμεσα συνεργαζόμενοι με επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει εργολαβίες και οι οποίες λαμβάνουν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από την αμερικανική κυβέρνηση. Άλλα αδέλφια, ξαδέλφια, ανίψια και συμπέθεροι έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις επιρροής τόσο στην Καμπούλ όσο και στην Κανταχάρ, απ’ όπου κατάγονται οι Καρζάι.
Ο πρωτοφανής αυτός νεποτισμός είναι δίκοπο μαχαίρι. Αναμφίβολα, οι ουκ ολίγες κατηγορίες διαφθοράς εις βάρος μελών της οικογένειας, τα οποία ο κ. Καρζάι αποφεύγει να τιμωρήσει παραδειγματικά, υπονομεύουν την κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η τοποθέτηση μελών και στενών φίλων της οικογένειας σε ανώτατα αξιώματα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για την ευάλωτη κυβέρνηση του κ. Καρζάι ή έτσι τουλάχιστον πιστεύει ο ίδιος. «Ο Καρζάι πιστεύει ότι, αργά ή γρήγορα, οι Αμερικανοί θα τον εγκαταλείψουν», εξηγεί ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ρόναλντ Νόιμαν. «Γι’ αυτό και δημιούργησε ένα δίκτυο αφοσιωμένων σ’ εκείνον στρατιωτικών διοικητών, το οποίο και συνέδεσε μ’ ένα άλλο δίκτυο, αυτό τον διεφθαρμένων οικογενειών», συνέχισε ο ίδιος. «Πρόκειται για έναν μηχανισμό επιβίωσης», κατέληξε ο κ. Νόιμαν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.