Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Οργή Κίνας για το Νομπέλ Ειρήνης



Δεν επετράπη χθες σε Ευρωπαίους αξιωματούχους να επισκεφθούν τη σύζυγο του Λιου Χσιάομπο

Reuters, A.P., AFP


ΠΕΚΙΝΟ. Η Κίνα δεν επέτρεψε χθες σε ομάδα Ευρωπαίων αξιωματούχων να επισκεφθούν τη σύζυγο του φυλακισμένου νομπελίστα Λιου Χσιάομπο, και ακύρωσε προγραμματισμένες επαφές σε υπουργικό επίπεδο με τη Νορβηγία, δείχνοντας την οργή της για τη βράβευση του 54χρονου αντιφρονούντα από τη νορβηγική επιτροπή Νομπέλ. Την Κυριακή, η Λιου Χσια επισκέφθηκε τον σύζυγό της στη φυλακή. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ίδια μέσω Ιντερνετ, ο Λιου δάκρυσε και αφιέρωσε το βραβείο στις «χαμένες ψυχές» της εξέγερσης της πλατείας Τιενανμέν.

Οι κρατικές εφημερίδες του Πεκίνου χαρακτήρισαν τη βράβευση του Λιου ένδειξη των δυτικών προκαταλήψεων σε βάρος της Κίνας και των φόβων που προξενεί ο αυξανόμενος πλούτος και η ενίσχυση της γεωπολιτικής της θέσης. Αν οι εκκλήσεις του Λιου για μετάβαση της Κίνας σε πολυκομματικό σύστημα είχαν εισακουσθεί «η τύχη της Κίνας δεν θα ήταν καλύτερη από την τύχη της Σοβιετικής Ενωσης ή της Γιουγκοσλαβίας, και η χώρα γρήγορα θα είχε καταρρεύσει» έγραψε η ευρείας κυκλοφορίας κινεζική εφημερίδα «Γκλόμπαλ Τάιμς». Η εφημερίδα China Daily, που εκφράζει τη γραμμή της κινεζικής κυβέρνησης στην αγγλική γλώσσα, χαρακτήρισε τη βράβευση «μέρος της συνωμοσίας για την ανάσχεση της Κίνας». «Το Νομπέλ αποκαλύπτει το βαθύ ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα σε αυτή τη χώρα και στη Δύση» προσέθεσε η εφημερίδα.


Ο 54χρονος Λιου εκτίει ποινή 11 ετών ως εχθρός του κράτους. Από το 1989, όταν λειτούργησε ως μεσολαβητής ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις αρχές, ώς σήμερα, ο Λιου μπαίνει και βγαίνει συχνά στις φυλακές. Η σύζυγός του τελεί υπό στενή παρακολούθηση και, μετά τη βράβευσή του, ισχυρίζεται ότι έχει τεθεί σε περιορισμό κατ’ οίκον. Χθες, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπ’ αριθμόν δύο του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κίνα επιχείρησε να την επισκεφθεί, στο συγκρότημα κατοικιών του Πεκίνου όπου διαμένει. Ατομο με πολιτικά ενημέρωσε την αποστολή ότι αν επιθυμεί να συναντήσει κάποιον από το κτίριο, πρέπει να τηλεφωνήσει ώστε ο οικοδεσπότης να κατέβει και να τους ανοίξει, πράγμα αδύνατο, αφού το τηλέφωνο της Λιου Χσια δεν λειτουργούσε.

Η Κίνα έκλεισε την πόρτα και στην υπουργό Αλιείας της Νορβηγίας, Λίζμπετ Μπεργκ-Χάνσεν, που επισκέπτεται την έκθεση EXPO της Σαγκάης και επρόκειτο να συναντηθεί αύριο με τον Κινέζο ομόλογό της. Η συνάντηση ακυρώθηκε χωρίς επίσημη εξήγηση.

Εν τω μεταξύ, προς βελτίωση οδεύουν οι στρατιωτικές σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ. Οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Λιαγκ Γκουαγκλίε και Ρόμπερτ Γκέιτς συναντήθηκαν χθες στα περιθώρια διάσκεψης στο Ανόι του Βιετνάμ και ο Κινέζος υπουργός κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να επισκεφθεί το Πεκίνο, πρόσκληση που έγινε δεκτή. Η Κίνα είχε παγώσει τις στρατιωτικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών τον Ιανουάριο, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν οπλικά συστήματα αξίας 6,4 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο στις αμυντικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας είναι οι αμερικανικές πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Γκουάν Γου Φέι, αναπληρωτής υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κινεζικού υπουργείου Αμυνας. Ο Γκέιτς αποποιήθηκε κάθε ευθύνη. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν αποφασίζει ο υπουργός Αμυνας για τις πωλήσεις όπλων προς την Ταϊβάν. Πρόκειται για πολιτική απόφαση» του Κογκρέσου και της πολιτικής ηγεσίας, είπε.

http://news.kathimerini.gr (12/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.