Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010
Σύνοδος κορυφής μεταξύ Μέρκελ, Σαρκοζί, Μεντβέντεφ
Reuters, BBC
ΠΑΡΙΣΙ. Το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά και η προοπτική της αρμονικής συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μόσχας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης κορυφής της Ντοβίλ μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, του Ρώσου ομολόγου του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.
Η συνάντηση στην παραθαλάσσια αυτή κωμόπολη της βόρειας Γαλλίας διοργανώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Σαρκοζί με στόχο αφενός την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης ενόψει της προγραμματισμένης για τα μέσα του επόμενου μήνα κρίσιμης συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λισσαβώνα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί και το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας, όσο και η περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Σαρκοζί, μάλιστα, πρότεινε τη διοργάνωση μιας δεύτερης συνόδου στο περιθώριο αυτής της Λισσαβώνας με τη συμμετοχή των ηγεσιών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Από την πλευρά του, πάντως, το Κρεμλίνο εμφανίζεται επιφυλακτικό ως προς τα ανοίγματα του Γάλλου προέδρου. Χθες δε, ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντιμίτρι Ρογκόζιν υπογράμμισε ότι η Μόσχα επιθυμεί να ενημερωθεί άμεσα αναφορικά με τις λεπτομέρειες της πρότασης συνεργασίας του ΝΑΤΟ στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας. «Πρέπει, ακόμα, να βεβαιωθούμε ότι η πρόσκληση του ΝΑΤΟ για συνεργασία δεν είναι ένας πολιτικός ελιγμός με στόχο να καλυφθεί το γεγονός ότι αμερικανικής προέλευσης πύραυλοι θα εγκατασταθούν κοντά στα σύνορά μας», τόνισε ο κ. Ρογκόζιν.
Νωρίτερα, ο κ. Μεντβέντεφ είχε τονίσει ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να περιμένει μια «σοβαρή» απάντηση στη ρωσική πρόταση για ένα νέο Σύμφωνο Ευρωπαϊκής Ασφάλειας. Πρόκειται για πρότασή του, που χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2008 και η οποία προβλέπει τη δημιουργία νομικά δεσμευτικού Συμφώνου με τη συμμετοχή των κρατών και των διεθνών οργανισμών του ευρωατλαντικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ.
Επισημαίνεται ότι το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων σε κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, αποσκοπεί στην υπονόμευση της αποτρεπτικής ικανότητας του ρωσικού στρατού.
Οι Αμερικανοί και νατοϊκοί τους εταίροι, ωστόσο, επιμένουν ότι η αντιπυραυλική ασπίδα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση απειλών από κράτη όπως το Ιράν.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100094_19/10/2010_419225
(19/10/2010)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.