Ως απάντηση προς το ελληνικό αίτημα για την αποστολή δυνάμεων στα σύνορα με την Τουρκία.
Ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι κινητοποιείται το σύνολο της γαλλικής μεθοριακής φρουράς που εντάσσεται στην ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, απαντώντας στην έκκληση βοήθειας που απηύθυνε η Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του ρεύματος λαθρομεταναστών από την Τουρκία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, ο Ερίκ Μπεσόν «αποφάσισε να κινητοποιήσει το σύνολο των μεθοριακών φρουρών που συνιστούν τη συνεισφορά της Γαλλίας στη δύναμη ταχείας επέμβασης» Frontex.
Η Αθήνα ζήτησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση την ανάπτυξη περιπόλων στα ελληνο-τουρκικά σύνορα για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
«Πρόκειται για αίτημα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ΕΕ, που δικαιολογείται από την καθημερινή άφιξη μέσω του ποταμού Έβρου, 200-300 ξένων υπηκόων. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στην προσπάθεια εκδήλωσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την επίβλεψη των ανατολικών χερσαίων συνόρων της Ελλάδας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης της Γαλλίας.
Ο Ερίκ Μπεσόν δήλωσε εξάλλου ότι «η Γαλλία δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ευρώπη χώρος απρόσκοπτης διακίνησης ανθρώπων» και πρόσθεσε ότι «όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να επιδείξουν την ίδια αλληλεγγύη προς την Ελλάδα».
Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των 40.977 ατόμων που συνελήφθησαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, στα σύνορα της ΕΕ, μπήκαν (στο ευρωπαϊκό έδαφος) μέσω της Ελλάδας, κυρίως από τα σύνορα με την Τουρκία. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων αυτών είναι οικονομικοί μετανάστες, τους οποίους εκμεταλλεύονται συμμορίες διακινητών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (26/10/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.