AFP
ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία ζητεί από το ΝΑΤΟ να δεσμευθεί ότι δεν θα διατηρεί σε μόνιμη βάση «μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις» στα κράτη που έγιναν μέλη της Συμμαχίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, η δέσμευση αυτή αποτελεί και προϋπόθεση για την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών. «Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις εκσυγχρονίζονται και για αυτόν τον λόγο η κατάσταση στα δυτικά μας σύνορα έχει αλλάξει», δήλωσε στην εφημερίδα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόβ, και προσέθεσε: «Αν λοιπόν δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης, ας κάτσουμε να γράψουμε σε ένα χαρτί ορισμένα πράγματα που θα μας παράσχουν στρατιωτικές εγγυήσεις».
Αν η Βορειοατλαντική Συμμαχία κάνει δεκτό το αίτημα του Κρεμλίνου, αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τον αριθμό των δυνάμεων που θα μπορεί να διατηρεί στα νέα της μέλη, όπως είναι η Σλοβενία και η Κροατία. Πηγές από τα αρχηγεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν ότι έχουν λάβει το σχετικό αίτημα εγγράφως από τη ρωσική πλευρά, αλλά η συμφωνία δεν έχει προχωρήσει επειδή δεν έχει οριστικοποιηθεί τι σημαίνει ο όρος «σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις». Ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, διευκρίνισε ότι με τη λέξη «σημαντικές» νοούνται για παράδειγμα μία μηχανοκίνητη ταξιαρχία, ένα τάγμα ελικοπτέρων ή ένα αερομεταφερόμενο σύνταγμα. Επίσης, «σημαντική» δύναμη για το Κρεμλίνο είναι περισσότερα από 41 άρματα μάχης, 188 τεθωρακισμένα οχήματα και 24 μαχητικά αεροσκάφη ή επιθετικά ελικόπτερα. «Θέλουμε να μετατρέψουμε τις πολιτικές δεσμεύσεις σε νομικά δεσμευτικές», υπογράμμισε ο κ. Ρογκόζιν στην Kommersant.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρόκειται να συζητήσουν το θέμα του νέου στρατηγικού δόγματος της Συμμαχίας σε σύνοδο κορυφής που θα φιλοξενηθεί στη Λισσαβώνα στις 19 και 20 Νοεμβρίου. Από την απόφαση που θα ληφθεί, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η ικανοποίηση του ρωσικού αιτήματος, καθώς μέχρι σήμερα οι χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ ήταν προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων. Στη σύνοδο έχει συμφωνήσει να παρευρεθεί και ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς θα συζητηθεί και η πρόταση του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει και η Ρωσία στην κατασκευή αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_28/10/2010_420379
(28/10/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.