Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

H Kίνα διάλεξε επόμενο πρόεδρο


Από το ετήσιο συνέδριο της Κ.Ε. του ΚΚK εξήλθε ισχυρότερος
ο αντιπρόεδρος Σι Τζινπίνγκ


ΠΕΚΙΝΟ. Το σκηνικό της διαδοχής στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και στην προεδρία της χώρας όρισε χθες η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος κατά την ολοκλήρωση του τετραήμερου ετήσιου συνεδρίου της, από το οποίο εξήλθε ισχυρότερος ο αντιπρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, επικρατέστερος αντικαταστάτης του προέδρου Χου το 2013. Ο κ. Σι προήχθη σε αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, διορισμός που ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της αναρρίχησής του στην εξουσία. Στη διακήρυξή του, το κυβερνών κόμμα δεσμεύτηκε, επίσης, να διατηρήσει ενισχυμένες αρμοδιότητες, «ώστε να ηγηθεί της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας», ενώ δεν επιχείρησε «πολιτικά πειράματα» με δυτικό προσανατολισμό και υψηλό ρίσκο, όπως σχολίασαν Δυτικοί αναλυτές.


Νυμφευμένος με μια άλλοτε δημοφιλή τραγουδίστρια και πρώην κυβερνήτης της Σαγκάης, ο Σι Τζινπίνγκ, έμπειρος πολιτικός, φημίζεται για την ικανότητά του να επιβάλλει την τάξη και προτιμά να τηρεί σε γενικές γραμμές χαμηλό προφίλ, συγκρατώντας την ευθύτητά του για ειδικές περιστάσεις. Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μεξικό στις αρχές του περασμένου έτους, απέρριψε με ειρωνεία τις ανησυχίες ξένων κυβερνήσεων για την «εσφαλμένη πορεία της Κίνας» και παρατήρησε: «Ορισμένοι ξένοι με γεμάτα στομάχια και χωρίς άλλη καλύτερη ενασχόληση δείχνουν εμάς... Πρώτον, η Κίνα δεν εξάγει την επανάσταση, δεύτερον, δεν εξάγει την πείνα και τη φτώχεια και, τρίτον, δεν μπλέκεται στα πόδια σας»... Ο διορισμός του στην αντιπροεδρία της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής -αξίωμα που είχε αναλάβει και ο Χου τρία χρόνια προτού αναδειχθεί στην εξουσία- θεωρείται προάγγελος της τοποθέτησης του Σι στην ηγεσία του κόμματος το 2012 και στην προεδρία της χώρας το 2013. «Ελλείψει διαφανούς εκλογικής διαδικασίας, το κόμμα χρησιμοποιεί τέτοιου είδους διορισμούς για να δείξει ότι η διαδοχή προχωρεί ομαλά», παρατήρησε το Ασοσιέιτεντ Πρες. H αποτυχία του Σι να αναλάβει το αξίωμα πέρυσι είχε πυροδοτήσει φήμες ότι η διαδικασία της διαδοχής έχει επιπλοκές. Τώρα, εκτός από ένδειξη για την έναρξη της διαδικασίας, ο διορισμός του Σι, 57 ετών, επιβεβαιώνει και τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος επί του στρατού. Συνιστά επίσης απόδειξη της κομματικής συνοχής εν μέσω προβλέψεων για πιθανές διχόνοιες που θα δημιουργούσε η συζήτηση για την πολιτική μεταρρύθμιση. Ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο ναι μεν έχει προβεί σε ποικίλες δηλώσεις περί αδιευκρίνιστων αλλαγών στο μονοκομματικό σύστημα, ωστόσο άλλοι ηγέτες απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προοπτική υιοθέτησης δημοκρατικών θεσμών δυτικού τύπου. Η αναρρίχηση του Σι, παρότι ο τελευταίος δεν φαίνεται να είναι η πρώτη επιλογή του Χου, αντανακλά την επιθυμία του κόμματος για ισορροπία και συναίνεση, σχολίασε ο Τζόζεφ Τζενγκ, επικεφαλής κέντρου πολιτικών μελετών του Χονγκ Κονγκ.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε σημεία σχεδίου για την ερχόμενη πενταετία, το οποίο στοχεύει στην εξάλειψη του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Το σχέδιο, που καλύπτει την περίοδο 2011-2015, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις δημόσιες δαπάνες, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση του κοινωνικού συστήματος ασφαλείας και τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, με αύξηση του ποσοστού των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε αυτήν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_19/10/2010_419221

(19/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.