Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Για άνοδο του εξτρεμισμού προειδοποιεί ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε για μιαν αύξηση του εξτρεμισμού, αν η ειρηνευτική διαδικασία αποτύχει.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατά τη διάρκεια μιας αποκλειστικής συνέντευξης που μεταδόθηκε την Κυριακή από την ισραηλινή δημόσια τηλεόραση, προειδοποίησε για μιαν αύξηση του εξτρεμισμού, αν η ειρηνευτική διαδικασία αποτύχει.

«Η απόγνωση θα τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό», προειδοποίησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας, δηλώνοντας ότι διατηρεί «μεγάλες ελπίδες για τις προσπάθειες των ΗΠΑ» να αναβιώσουν τον διάλογο, απορρίπτοντας την υπόθεση μιας «νέας ιντιφάντα» .


Επανέλαβε την αντίθεση των Παλαιστινίων να διαπραγματευτούν χωρίς ένα πλήρες πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα αίτημα που προέβαλε το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, κυρίως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, και ότι οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να υποχωρήσουν.

Επανέλαβε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζεται να αναγνωρίσουν τον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ, δεδομένου ότι έχουν ήδη αναγνωρίσει το κράτος.

Υπενθύμισε εν προκειμένω ότι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), της οποίας είναι επικεφαλής, είχε ήδη αναγνωρίσει το 1993 «το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ», υπογράφοντας τον Σεπτέμβριο του 1993 τις συμφωνίες του Όσλο για αμοιβαία αναγνώριση.

«Αρκεί ότι έχουμε αναγνωρίσει το Ισραήλ. Ιδού, είναι ένα εβραϊκό κράτος. Μπορείτε να κάνετε το κράτος που θέλετε, είναι δικαίωμά σας, αλλά μην ζητάτε να αναγνωριστεί ως εβραϊκό κράτος», δήλωσε προς τους ισραηλινούς τηλεθεατές.

«Δεν το ζητήσατε από την Αίγυπτο, ούτε από την Ιορδανία, ούτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο», υπενθύμισε.

«Κάθε μέρα, εσείς (οι Ισραηλινοί) έρχεστε με μια νέα απαίτηση. Φτάνει πια», δήλωσε ειρωνικά ο Αμπάς με ένα χαμόγελο στα χείλη, μιλώντας στην αραβική γλώσσα, ενώ η συνέντευξη μεταδόθηκε με υπότιτλους στα εβραϊκά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (18-10-10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.