Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Η Ουάσινγκτον υποπτεύεται ότι κινεζικές επιχειρήσεις βοηθούν το Ιράν

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποπτεύονται πως κινεζικές επιχειρήσεις βοηθούν το Ιράν να βελτιώσει την τεχνολογία του σε σχέση με τους πυραύλους και να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, και ζητούν από την κυβέρνηση του Πεκίνου να τις σταματήσει, αποκαλύπτει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Washington Post.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη Αμερικανό ανώτατο αξιωματούχο, αναφέρει πως το αίτημα αυτό μεταφέρθηκε στις κινεζικές αρχές στη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο τον Σεπτέμβριο αμερικανικής αντιπροσωπείας για τη μη διάδοση των πυρηνικών με επικεφαλής τον ειδικό σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Εϊνχορν.

Ο Εϊνχορν παρέδωσε στον Κινέζο ομόλογό του κατάλογο με εταιρίες και τράπεζες, οι οποίες η Ουάσινγκτον υποπτεύεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Τεχεράνης, χωρίς να έχουν πάρει την άδεια της κινεζικής κυβέρνησης, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι πολλές κινεζικές επιχειρήσεις παρέχουν απαγορευμένες τεχνολογίες και εξοπλισμό σε ιρανικά στρατιωτικά προγράμματα και κινεζικές τράπεζες διευκολύνουν τις συναλλαγές, προσθέτει η εφημερίδα, διευκρινίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλαγών αυτών αφορά το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Η κυβέρνησή μου θα διερευνήσει τα θέματα που έθιξε η αμερικανική πλευρά», δήλωσε στην εφημερίδα ο Ουάνγκ Μπαοντόνγκ, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσινγκτον.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (18-10-10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.