Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Ράσμουσεν: Υπέρ συνέχισης των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι διάκειται ευνοϊκά στην εξακολούθηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, εκτιμώντας ότι είναι μια «προϋπόθεση» για την επιτυχία του διαλόγου μεταξύ της Αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν .

«Δεν είμαι υπέρ της αναστολής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν» για να διευκολυνθούν οι επαφές μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν», δήλωσε ο Ράσμουσεν απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Παρίσι.

«Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια επιτυχημένη διαδικασία συμφιλίωσης», πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ, που αργότερα σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

«Σημειώνουμε πρόοδο στο Αφγανιστάν. Γίνονται περισσότερες μάχες επειδή υπάρχουν περισσότερα στρατεύματα», δήλωσε προς το συνέδριο αυτό που οργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI).

Χθες ο κ. Ράσμουσεν επιβεβαίωσε στις Βρυξέλλες ότι το ΝΑΤΟ θα διευκολύνει το διάλογο μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, τονίζοντας παράλληλα ότι «όσο μεγαλύτερες είναι οι στρατιωτικές πιέσεις, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες μιας διαδικασίας συμφιλίωσης».

Μετά από εννέα χρόνια πολέμου, η κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι έχει αρχίσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν. Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ειρήνη, ο αρμόδιος θεσμός του Αφγανιστάν για την ανάπτυξη επαφών με τους αντάρτες για τον τερματισμό του πολέμου, κάλεσε το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές όπου οι Ταλιμπάν θα ήταν διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση.

Ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας δήλωσε την Τετάρτη ότι τα συμμαχικά στρατεύματα αφήνουν μερικές φορές τους αρχηγούς των Ταλιμπάν να μεταβαίνουν στην Καμπούλ για να συμμετάσχουν σε «πολύ προκαταρκτικές» συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση.

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία, μίλησε για συζητήσεις σε «πολύ προκαταρκτικό στάδιο».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (15/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.