Σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότησή του έκανε σήμερα το Ιράκ, παραχωρώντας μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού άδειες σε διεθνείς ενεργειακές εταιρίες για την ανάπτυξη τριών πεδίων άντλησης φυσικού αερίου στη χώρα.
«Είναι μια σημαντική μέρα στην ιστορία της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράκ, καθώς είναι η πρώτη φορά που πρόκειται να προχωρήσουμε σε πραγματική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου», δήλωσε, φανερά ικανοποιημένος, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Χουσάιν αλ Σαχριστάνι.
Πρόκειται για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για τους ενεργειακούς πόρους της χώρας της Μέσης Ανατολής - οι δύο πρώτοι αφορούσαν πεδία άντλησης αργού πετρελαίου. «Το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο ανήκουν σε όλους τους Ιρακινούς», τόνισε ο αλ Σαχριστάνι, υπενθυμίζοντας ότι, όπως και για το πετρέλαιο, το Ιράκ προσέφερε σήμερα συμβόλαια παροχής υπηρεσιών και όχι συμμετοχή στα κέρδη. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η ισχύς των συμβολαίων είναι εικοσαετής.
Άδεια ανάπτυξης του Ακάς, που είναι το μεγαλύτερο πεδίο, στη δυτική επαρχία αλ Ανμπάρ, στην καρδιά του σουνίτικου τμήματος του Ιράκ, εξασφάλισε η κοινοπραξία της νοτιοκορεατικής Kogas και της καζακικής KazMunaiGas Exploration & Production - συμμετέχουν σε ποσοστό 50% η κάθε μία - αντί 5,5 δολαρίων για κάθε παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου. Τα αποθέματα του Ακάς, που ανακαλύφθηκε το 1998, αποτιμώνται σε 158 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η κοινοπραξία ανέλαβε την υποχρέωση να παράγει 11 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, στη διάρκεια 13 χρόνων. Σε ανακοίνωση του, το νοτιοκορεατικό υπουργείο Οικονομίας προσδιόρισε τη συνολική επένδυση σε 4,4 δισ. δολάρια.
Το πεδίο άντλησης Μανσουρίγια, στην ταραχώδη επαρχία Ντιγιάλα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, θα αναπτύξει η κοινοπραξία της τουρκικής TPAO (συμμετοχή 50%), της Kuwait Energy (συμμετοχή 30%) και της νοτιοκορεατικής Kogas (συμμετοχή σε ποσοστό 20%). Τα αποθέματα του πεδίου, που ανακαλύφθηκε το 1979, αποτιμώνται σε 127,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η κοινοπραξία δεσμεύθηκε να παράγει 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, στη διάρκεια 13 ετών, αντί 7 δολαρίων για κάθε παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου. Η επένδυση σε αυτό το πεδίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την TPAO.
Τέλος, η κοινοπραξία της Kuwait Energy (συμμετοχή σε ποσοστό 60%) και της TPAO (συμμετοχή 40%) εξασφάλισε άδεια ανάπτυξης του μικρότερου από τα τρία πεδία, του Σίμπα, στη σχετικά ήρεμη περιοχή της Βασόρας, κοντά στα σύνορα με το Ιράν και το Κουβέιτ. Τα αποθέματα του πεδίου, που ανακαλύφθηκε το 1968, αποτιμώνται σε 42 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και η κοινοπραξία ανέλαβε την υποχρέωση να παράγει 2,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα στη διάρκεια 9 ετών, αντί 7,5 δολαρίων για κάθε παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου. Η τουρκική ενεργειακή εταιρία ενημέρωσε ότι η κοινοπραξία σχεδιάζει συνολική επένδυση 1 δισ. δολαρίων και ο αντιπρόεδρός της, Μπεσίμ Σισμάν είπε ότι προγραμματίζονται εξαγωγές είτε μέσω αγωγού που θα διέρχεται από το Κουβέιτ είτε μέσω του αγωγού Nabucco. «Ο Nabucco είναι πολύ σημαντικός για μας», είπε ο κ. Σισμάν.
Η Βαγδάτη λέει ότι το αέριο από αυτά τα πεδία θα χρησιμοποιηθεί για εγχώρια παραγωγή ενέργειας και για τροφοδοσία της ιρακινής βιομηχανίας. Ωστόσο, ο Θαμίρ αλ Γαντμπάν, εκ των κορυφαίων συμβούλων του Ιρακινού προέδρου Νούρι αλ Μάλικι, δήλωσε στο περιθώριο του πλειοδοτικού διαγωνισμού, ότι το Ιράκ δεν αποκλείει εξαγωγές φυσικού αερίου, μόλις ικανοποιηθούν οι εγχώριες ανάγκες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (20/10/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.