Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Συγκρούσεις Αράβων και ακροδεξιών

A.P., Reuters

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Σοβαρά επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών ακροδεξιών και νεαρών Αράβων σημειώθηκαν χθες στην κωμόπολη Ουμ Ελ Φαμ, ανατολικά της Χάιφα. Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν περισσότεροι από διακόσιοι Αραβες επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον μικρής ομάδας Ισραηλινών ακροδεξιών, η οποία είχε μόλις αφιχθεί στην Ουμ Ελ Φαμ, προκειμένου να διαδηλώσει υπέρ της απαγόρευσης του Ισλαμικού Κινήματος. Πρόκειται για την αμφιλεγόμενη πολιτική οργάνωση του σεΐχη, Ραέντ Σαλάχ, ο οποίος διαμένει στην ισραηλινή αυτή κωμόπολη όπου η αραβική μειονότητα της χώρας αποτελεί την πλειοψηφία. Ο σεΐχης Σαλάχ έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ότι οι αρχαιολογικές εργασίες των Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ αποσκοπούν στην καταστροφή των μουσουλμανικών ιερών στην πόλη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ισραηλινής ακροδεξιάς. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην άμεση αντίδραση της ισραηλινής Αστυνομίας, η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει το πλήθος των εξαγριωμένων Αράβων. Επισημαίνεται ότι δικαστήριο του Ισραήλ είχε ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα ανάψει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση της πορείας διαμαρτυρίας των ακροδεξιών.

«Ηρθαμε στην Ουμ Ελ Φαμ, διότι εδώ υπάρχει ένα καρκίνωμα που απειλεί να καταστρέψει το Ισραήλ από μέσα», δήλωσε ο διοργανωτής της πορείας των Ισραηλινών ακροδεξιών, Μπαρούχ Μαρτζέλ. «Απαιτούμε από την ισραηλινή κυβέρνηση να απαγορεύσει τη λειτουργία του Ισλαμικού Κινήματος», συνέχισε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ένας ακόμα ακροδεξιός, ο Μπεν Γκβιρ κατέστησε σαφές ότι η πορεία στην καρδιά μιας αραβικής πόλης αποτελεί μήνυμα και προς την ισραηλινή αριστερά. «Δεν καταλαβαίνω γιατί όταν οι αριστεριστές διαδηλώνουν έξω από το σπίτι μου στη Χεβρώνα μιλάμε για θρίαμβο της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά όταν εμείς διεκδικούμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας όλοι κάνουν λόγο περί πρόκλησης», τόνισε ο Γκβιρ.

Την πορεία διαμαρτυρίας των ακροδεξιών στην Ουμ Ελ Φαμ, πάντως, καταδίκασε ο υπουργός για Θέματα Μειονοτήτων του Ισραήλ, Αβισάι Μπρέιβερμαν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_3_28/10/2010_420375
(28/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.