Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Η στρατηγική της Κίνας και η Ευρώπη



Η περιοδεία του Γουέν Τζιαμπάο ολοκληρώνεται σήμερα με πακέτα συμφωνιών, προσδοκίες, αλλά και διαφωνίες


Συγκλίσεις προσδοκιών αλλά και αποκλίσεις απόψεων καταγράφηκαν κατά την επταήμερη περιοδεία του Κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, στην Ευρώπη, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα με την εν εξελίξει επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη. Αναμφισβήτητα, στους κερδισμένους του μαραθώνιου διπλωματικών διαβουλεύσεων και διμερών συμφωνιών ανήκει και η Ελλάδα αλλά σημαντικά οφέλη αποκομίζουν επίσης οι γείτονες Ιταλία και Τουρκία. Η ρητή δέσμευση του κ. Γουέν για την αγορά ελληνικών ομολόγων έκανε τον γύρο του κόσμου, μέσω των διεθνών ΜΜΕ, προσφέροντας πολύτιμες ανάσες θετικής δημοσιότητας για τη χώρα μας.

Στην Ιταλία, ο κ. Γουέν έθεσε από κοινού ως στόχο με τον ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το διπλασιασμό του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών, μέχρι το 2015, ενώ υπογράφηκαν και συμφωνίες για κινεζικές επενδύσεις στις ιταλικές υποδομές, αξίας 2,25 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Ακόμη πιο φιλόδοξοι ήταν οι στόχοι που τέθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Γουέν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προβούν σε βήματα για την αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Τουρκίας από 17 δισ. δολάρια που είναι σήμερα σε 50 δισ. μέχρι το 2015. Επίσης, η Κίνα εκδήλωσε ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τουρκικούς σιδηροδρόμους, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι πολεμικές αεροπορίες των δύο κρατών διεξήγαγαν κοινά γυμνάσια τον περασμένο μήνα. Εν τούτοις, η ισλαμική φυσιογνωμία της κυβέρνησης Ερντογάν δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις διμερείς σχέσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε καταφερθεί εναντίον του Πεκίνου κατά τη διάρκεια των βίαιων ταραχών που σημειώθηκαν πέρυσι μεταξύ Κινέζων Χαν και Κινέζων Ουιγούρων στην επαρχία Σινγκγιάνγκ, υποστηρίζοντας ότι διαπράχθηκαν «θηριωδίες» εναντίον των μουσουλμάνων.

Οι διαφορές

Πάντως, οι πιο «δύσκολες» ώρες της περιοδείας του κ. Γουέν ήταν στις Βρυξέλλες, όπου στη διάρκεια της Ευρασιατικής Συνόδου Κορυφής επιβεβαιώθηκε το χάσμα μεταξύ Ε.Ε. και Πεκίνου σε μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα. Ο κ. Γουέν υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας την πολιτική του Πεκίνου στο θέμα της ισοτιμίας του γουάν, προκαλώντας τη δυσφορία των Ευρωπαίων ηγετών. Η διαφωνία εντάσσεται στο λεγόμενο «πόλεμο των νομισμάτων» που κινδυνεύει να ξεσπάσει το αμέσως προσεχές διάστημα. Η Ε.Ε. θεωρεί ότι το γουάν παραμένει τεχνητά υποτιμημένο, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά το ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ. Γουέν υπενθύμισε όμως ότι η χώρα του έχει δεσμευθεί ήδη πως θα «χαλαρώσει σταδιακά» τον έλεγχο που ασκεί στη διακύμανση της ισοτιμίας με το ευρώ, αλλά επ' ουδενί δεν μπορεί να αποδεχθεί μια απότομη ανατίμηση που θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα της κινεζικής οικονομίας και θα προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές.

Επιπλέον, στις συνομιλίες ανέκυψε εκ νέου το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τους κ. Μπαρόζο και Βαν Ρόμπεϊ να ζητούν επιμόνως από το Πεκίνο να υπογράψει τη Συνθήκη για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι ο κ. Γουέν ανήκει στην πλέον προοδευτική (και λαοφιλή) πτέρυγα της κινεζικής ηγεσίας ως προς αυτό το ζήτημα. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNχαρακτήρισε «ακατανίκητη» την επιθυμία των πολιτών για ελευθερία και δημοκρατία.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.