Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Επέκταση με ταχείς ρυθμούς των εποικισμών

Ανεγείρονται 544 καινούργια κτίρια σε παλαιστινιακά εδάφη

Α.P., ΑFP


ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Με φρενήρεις, κυριολεκτικά, ρυθμούς χτίζουν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Οχθη από την ημέρα της λήξης του μορατόριουμ στην εποικιστική ανάπτυξη. Σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες, τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη του μορατόριουμ, οι Εβραίοι έποικοι έχουν ξεκινήσει και προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς τις εργασίες για την ανέγερση 544, τουλάχιστον, κτιρίων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Εκτιμάται δε ότι οι ρυθμοί της εποικιστικής ανάπτυξης είναι σήμερα τέσσερις φορές μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τη διετία που προηγήθηκε της εφαρμογής του μορατόριουμ. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι Εβραίοι έποικοι χτίζουν σε περιοχές οι οποίες θα αποτελούν μέρος του υπό ίδρυση παλαιστινιακού κράτους υπό οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι οι απευθείας συνομιλίες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, τις οποίες προωθεί με ιδιαίτερη θέρμη ο Λευκός Οίκος, πάγωσαν όταν η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να ανανεώσει το μορατόριουμ που έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου. «Τα στοιχεία της έρευνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς αποτελούν μία ακόμα ένδειξη ότι η ισραηλινή πλευρά δεν ενδιαφέρεται για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας», σχολίασε το ανώτατο στέλεχος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, Χασάν Χατίμπ.

Προσπάθεια υποβάθμισης

Από την πλευρά τους, πηγές προσκείμενες στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπάθησαν χθες να υποβαθμίσουν τη σημασία της έρευνας του Ασοσιέιτεντ Πρες. «Τα νέα έργα ανάπτυξης στους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης δεν έχουν πραγματικό αντίκτυπο στον χάρτη μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας», τόνιζαν στενοί συνεργάτες του κ. Νετανιάχου.

Μερίδα αναλυτών, ωστόσο, εκτιμά ότι η δραματική επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στους εποικισμούς οφείλεται στη βεβαιότητα του σκληροπυρηνικού κινήματος των Εβραίων εποίκων ότι ο κ. Νετανιάχου θα ενδώσει σύντομα στις πιέσεις των Αμερικανών για ανανέωση του μορατόριουμ. Σημειώνεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει θέσει το πάγωμα της εποικιστικής ανάπτυξης ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Η έρευνα του Ασοσιέιτεντ Πρες στηρίχθηκε στις επισκέψεις δημοσιογράφων σε 16 από τους 120 εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, καθώς και σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατόπιν τηλεφωνικών επαφών με ηγετικά στελέχη του κινήματος των Εβραίων εποίκων, κοινοτάρχες και εργολάβους. Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης στους εποικισμούς είναι «μάλλον μετριοπαθής», δεδομένου ότι απέφυγε να συμπεριλάβει έργα για τα οποία δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία.

Πάντως, σε έκθεση της ισραηλινής ειρηνευτικής οργάνωσης Peace Now, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, υποστηρίζεται ότι οι έποικοι έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για την ανέγερση 600 κατοικιών.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι πολλές από τις οικοδομικές δραστηριότητες στις οποίες έγιναν μάρτυρες οι απεσταλμένοι του Ασοσιέιτεντ Πρες δεν ήταν παρά εργασίες για την ισοπέδωση του εδάφους. Ορισμένοι εκ των εκπροσώπων του κινήματος των Eβραίων εποίκων, δε, τονίζουν ότι η ισοπέδωση του εδάφους αποτελεί μέρος της πρώιμης προεργασίας για την ανέγερση ενός κτιρίου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ως στατιστικό στοιχείο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_22/10/2010_419652
(22/10/10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.