Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Στις 28 Νοεμβρίου οι εκλογές στην Αίγυπτο

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε σήμερα την διεξαγωγή στις 28 Νοεμβρίου των βουλευτικών εκλογών στη χώρα του, στις οποίες η κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι προτίθενται να συμμετάσχουν, παρά την καταστολή της αστυνομίας.

Οι εκλογές θα γίνουν για συνολικά 508 έδρες στο Κοινοβούλιο, το οποίο κυριαρχείται σήμερα από το κυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (PND). Δέκα άλλα μέλη του κοινοβουλίου διορίζονται από τον πρόεδρο.

Με προεδρικό διάταγμα, ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι η εκλογή της νέας Συνέλευσης του λαού θα διεξαχθεί στις 28 Νοεμβρίου. Ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου, μετέδωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέρριψαν την έκκληση για μποϊκοτάζ των εκλογών που έγινε από τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο οποίος έχει καταστεί το σημαντικότερο πρόσωπο της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο.

Επισήμως σε απαγόρευση αλλά ανεκτοί στην πράξη, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν λάβει το 2005, κατά τις προηγούμενες εκλογές, 88 έδρες στο Κοινοβούλιο. Οι υποψήφιοι τους κατεβαίνουν στις εκλογές κάτω από την ετικέτα «ανεξάρτητοι», λόγω της απαγόρευσης σχηματισμού πολιτικών κομμάτων με θρησκευτικές βάσεις.

Μετά την εξαγγελία, στις 9 Οκτωβρίου, ότι προτίθενται να προτείνουν υποψήφιους για το 30% των 508 εδρών που διακυβεύονται στις εκλογές αυτές, η αστυνομία συνέλαβε περίπου 150 από τα μέλη τους, σύμφωνα με την αδελφότητα. Οι περισσότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Οι βουλευτικές του Νοεμβρίου θα ακολουθηθούν το 2011 από τις προεδρικές εκλογές. Ο Πρόεδρος Mubarak, 82 ετών, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια, δεν έχει αναφέρει αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (20/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.