Βροχή πέφτουν οι μηνύσεις εναντίον δημοσιογράφων στην Τουρκία, με κυρίως κατηγορία την παραβίαση των κανόνων περί εμπιστευτικότητας ή επειδή δεν είναι αρεστοί στην κυβέρνηση ή, ακόμη, επειδή καλύπτοντας το ρεπορτάζ για την αντιπαράθεση του τουρκικού στρατού με το ΡΚΚ, υποτίθεται ότι παραβιάζουν τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, σε έκθεσή της, κατέταξε την Τουρκία 138η σε σύνολο 178 χωρών στον κατάλογο περί ελευθερίας του Τύπου. Παρά τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, η ελευθεροτυπία υπόκειται ακόμη σε στρεβλώσεις και αγκυλώσεις, ενώ τον τελευταίο χρόνο τα δικαστήρια δεν προλαβαίνουν να εκδικάσουν τις αγωγές εναντίον δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ της περιβόητης υπόθεσης Εργκένεκον και των συνωμοτικών σχεδίων «Βαριοπούλα» και «Κλωβός» για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, εκκρεμούν πάνω από 4.000 αγωγές εις βάρος δημοσιογράφων για υποτιθέμενη παραβίαση του απορρήτου κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης Εργκένεκον. Η δικομανία επιδεινώθηκε και λόγω της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με το δικαστικό σώμα.
Δικαστές προσκείμενοι στο στρατιωτικό κατεστημένο τα βάζουν με δημοσιογράφους που καλύπτουν δίκες συνωμοτών, δηλαδή απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών, ανθρώπων του παρακράτους, δικαστικών ή μαφιόζων. Φαεινό παράδειγμα, η περίπτωση της Μπουσρά Ερντάλ, δημοσιογράφου της φιλοκυβερνητικής «Ζαμάν», που καλύπτει τις δίκες των συνωμοτών και αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή περίπου 60 μηνύσεις για παραβίαση του απορρήτου ή και άλλων κανονισμών. Οπως λέει η Ερντάλ, που κατηγορείται ότι προσπάθησε να επηρεάσει την έκβαση μιας δίκαιης δίκης παραβιάζοντας το απόρρητο των ερευνών, στην πραγματικότητα την κατατρέχουν επειδή με τα ρεπορτάζ της ενοχλεί τα δικαστήρια και τους δικηγόρους. Τίτλος άρθρου της, για παράδειγμα, είναι «Ομάδα δικαστών παραβιάζει τους νόμους».
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα αναφέρουν στην έκθεσή τους και την περίπτωση του Ναμίκ Ντουρουκάν, δημοσιογράφου της «Μιλιέτ», που αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης επτάμισι χρόνων, επειδή μετέδωσε ανακοίνωση του ΡΚΚ αναρτημένη στο Διαδίκτυο.
Μια άλλη οργάνωση, η Μπιανέτ, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ισχυρίζεται ότι πέντε δημοσιογράφοι είναι ήδη στη φυλακή ένοχοι κατηγοριών σχετικών με τη δουλειά τους, ενώ 30 ακόμη κρατούνται για αδιευκρίνιστους λόγους. Ο πλέον γνωστός είναι ο Μουσταφά Μπαλμπάι, αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ» και σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης Ερντογάν. Ορισμένοι συνδέουν τα κολοσσιαία πρόστιμα στον όμιλο Ντογάν για φοροδιαφυγή στη διένεξη του ιδιοκτήτη Αϊντίν Ντογάν με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Οι δικαστικές περιπέτειες Τούρκων δημοσιογράφων κίνησαν το ενδιαφέρον του προέδρου Γκιουλ, ο οποίος συνέδεσε την ελευθεροτυπία με τη διαφάνεια και δεσμεύτηκε ότι οι τόσες πολλές υποθέσεις θα βρουν τη δικαίωση στα δικαστήρια. Ενδιαμέσως, το νέο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, επανδρωμένο με νέα μέλη και όχι εκπροσώπους του κεμαλικού κατεστημένου, ανέλαβε έργο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_27/10/2010_420246
27/10/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.