Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Θερμή υποδοχή του Αχμεντινετζάντ


Ο Ιρανός ηγέτης πραγματοποιεί από χθες την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στον Λίβανο

Ασ. Πρες, AFP


ΒΗΡΥΤΟΣ. Θριαμβευτική υποδοχή επεφύλαξαν χιλιάδες Λιβανέζοι –στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποστηρικτές της Χεζμπολάχ– στον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στη Χώρα των Κέδρων. Πετώντας ροδοπέταλα και γλυκίσματα προς την αυτοκινητοπομπή του κ. Αχμεντινετζάντ, καθώς αυτή διέσχιζε τη λεωφόρο που συνδέει το αεροδρόμιο της Βηρυτού με το κέντρο της πόλης, σιίτες κάθε ηλικίας εκδήλωσαν τον μεγάλο ενθουσιασμό τους για την πρώτη επίσκεψη του Ιρανού ηγέτη στον Λίβανο. Την πανηγυρική ατμόσφαιρα, πάντως, δεν ενστερνίστηκαν οι παρατάξεις που εκπροσωπούν την κοινότητα των σουνιτών και των χριστιανών εκείνων οι οποίοι αντιτίθενται στην πολιτική της Χεζμπολάχ. Διακόσιοι πενήντα πολιτικοί, δικηγόροι και ακτιβιστές, μάλιστα, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Αχμεντινετζάντ με την οποία καταδικάζουν την τυφλή υποστήριξη της Τεχεράνης προς την Χεζμπολάχ και εκφράζουν ανησυχία ότι απώτερος σκοπός της επίσκεψης είναι να σύρει τη χώρα σ’ έναν ακόμα πόλεμο με το Ισραήλ.

«Οι εχθροί του Ιράν και του Λιβάνου τρομοκρατούνται στη θέα των δύο εθνών μας όταν αυτά στέκονται το ένα δίπλα στο άλλο», τόνισε ο κ. Αχμεντινετζάντ κατά τη χθεσινή του άφιξη στο αεροδρόμιο της Βηρυτού. Στη συνέχεια, ο Ιρανός πρόεδρος κατευθύνθηκε προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε ο Λιβανέζος ομόλογος του, Μισέλ Σουλεϊμάν, παρουσία εκπροσώπων απ’ όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Διπλωματικές πηγές, δε, ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση του φιλοδυτικού, Σαάντ Χαρίρι, μερίμνησε προκειμένου οι εφημερίδες που τον υποστηρίζουν να αποφύγουν τα εμπρηστικά πρωτοσέλιδα. «Η κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπιστεί η παρουσία Αχμεντινετζάντ στη χώρα όπως θα αντιμετωπιζόταν εκείνη οποιουδήποτε αρχηγού κράτους», τόνιζαν χθες συνεργάτες του κ. Χαρίρι.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ιρανού προέδρου συμπεριλαμβάνει συνάντηση με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και δημόσιες ομιλίες σε περιοχές που ελέγχονται από τη σιιτική οργάνωση. Αργά χθες το απόγευμα, ο κ. Αχμεντινετζάντ αναμενόταν να μιλήσει ενώπιον χιλιάδων οπαδών της Χεζμπολάχ σε συνοικία της νότιας Βηρυτού, ενώ σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στο χωριό, Μπιντ Τζμπέιλ, το οποίο βρίσκεται 4 χλμ. από τα ισραηλινά σύνορα.

Στενή παρακολούθηση

Την επίσκεψη του κ. Αχμεντινετζάντ παρακολουθούν στενά οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών. Αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, πάντως, εκτιμούσαν ότι ο Ιρανός πρόεδρος θα αξιοποιήσει την επίσκεψή του προκειμένου να ενισχύσει ηθικά τη Χεζμπολάχ και να εκτοξεύσει προσβολές εναντίον του Ισραήλ, αλλά δεν προτίθεται να σπείρει τους σπόρους ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Την επίσκεψη Αχμεντινετζάντ στο Λίβανο, επέκρινε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. «Θεωρούμε ότι το Ιράν υπονομεύει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα του Λιβάνου και ως εκ τούτου έχουμε μεταφέρει στον κ. Σουλεϊμάν την ανησυχία μας γι’ αυτή την επίσκεψη», τόνισε.

http://news.kathimerini.gr (14/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.