Την εξεύρεση πολιτικής λύσης μεθοδεύουν στο Αφγανιστάν, όπου χθες ο πρόεδρος του νεοσύστατου Ανώτατου Συμβουλίου Ειρήνης, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, επιβεβαίωσε μεν την ύπαρξη επαφών με τους Ταλιμπάν μέσω διαμεσολαβητών, άφησε όμως να εννοηθεί ότι υπάρχουν δυσκολίες. «Οι Ταλιμπάν δεν έχουν εντελώς απορρίψει την ιδέα της διαπραγμάτευσης, αλλά θέτουν ορισμένους όρους για την έναρξη των συνομιλιών. Αυτό μας δίνει ελπίδα και πιστεύω ότι ανάμεσά τους υπάρχουν άνθρωποι που διαμηνύουν ότι θέλουν να μιλήσουν», είπε. Νωρίτερα ο κ. Ραμπανί, πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, μουσουλμάνος ιερωμένος και έμπειρος διαπραγματευτής, είχε εμφανιστεί πιο αισιόδοξος. Ομως, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, οι οποίοι ζητούν αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων πριν από την έναρξη των οποιωνδήποτε συνομιλιών, διέψευσε τις πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις.
Ενδιαμέσως, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης Ομπάμα ανακοίνωσαν ότι θα επιτραπεί η μετάβαση ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν στις συνομιλίες στην Καμπούλ. Δεν έγινε γνωστό ποιοι θα μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες άφησαν να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ κόπτονται για πολιτική λύση περισσότερο από ό,τι έχει γίνει γνωστό. Ισως επειδή δεν διακρίνουν μεγάλες πιθανότητες εξουδετέρωσης των Ταλιμπάν με στρατιωτικά μέσα, μολονότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ αποθάρρυναν «ορισμένους ηγέτες τους».
Η κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, θιασώτη της προσέγγισης, έχει ήδη έλθει σε επαφή με ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν. Οι όροι του κ. Καρζάι είναι αυτοί να αποκηρύξουν τη βία, να διακόψουν κάθε σχέση με την Αλ Κάιντα και να αποδεχθούν το αφγανικό Σύνταγμα. Με τους όρους αυτούς συμφωνεί η Ουάσιγκτον, όπου όμως χθες η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις, αν και παραδέχτηκε ότι «στη ζωή συμβαίνουν τα πιο παράξενα πράγματα». Ο κ. Ραμπανί εμφανίστηκε χθες έτοιμος να επιδείξει ευελιξία «σε ζητήματα που μοιάζουν περίπλοκα και δυσεπίλυτα».
http://news.kathimerini.gr (15/10/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.