Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

«Η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε»

A.P.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την άποψη ότι η πολυπολιτισμικότητα «απέτυχε παταγωδώς» στη Γερμανία διατύπωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ πασχίζει για την πολιτική της επιβίωση, καθώς πολλαπλασιάζονται τα σενάρια περί αντικατάστασής της σε περίπτωση ιστορικής ήττας στις εκλογές της Βάδης-Bυρτεμβέργης τον Μάρτιο.

«Αυτή η πολυπολιτισμική προσέγγιση, ότι απλώς ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλο και είμαστε ευχαριστημένοι, έχει αποτύχει», είπε η Μέρκελ. Τα πιο συντηρητικά κομμάτια των Χριστιανοδημοκρατών επικρότησαν τις απόψεις της καγκελαρίου, αλλά κάποιοι Γερμανοί δήλωσαν ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα της χώρας της. «Νομίζω ότι τα παρουσιάζει ως “άσπρο-μαύρο”, χωρίς να αποτυπώνει τίμια τον τρόπο που ζει εδώ ο κόσμος», είπε η Ντανιέλα Γιόνας από το Κρόιτσμπεργκ, συνοικία του Βερολίνου στην οποία ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών. Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι οι μετανάστες ήρθαν στη Γερμανία κατόπιν πρόσκλησης της γερμανικής κυβέρνησης και βοήθησαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η Μέρκελ προσέθεσε ότι οι Γερμανοί πίστευαν ότι οι μετανάστες αυτοί θα επιστρέψουν στις χώρες τους, αλλά, ενώ πολλοί πράγματι επέστρεψαν, πολλοί άλλοι έμειναν στη Γερμανία και έκαναν οικογένειες.

Γόνος τουρκικής οικογένειας είναι ο αστέρας της γερμανικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Μεσούτ Oζίλ, ο οποίος αποδοκιμάστηκε σφόδρα την περασμένη εβδομάδα, στον αγώνα Γερμανίας-Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ υποστήριξε την απόφαση του Oζίλ να αγωνιστεί με τα γερμανικά χρώματα και κάλεσε τους Τούρκους της Γερμανίας να μάθουν γερμανικά «άπταιστα και χωρίς περίεργη προφορά». Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι η διδασκαλία της γλώσσας πρέπει να αρχίζει από πολύ νωρίς. «Αυτό πρέπει να γίνεται στον παιδικό σταθμό», είπε ο Γκιουλ στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουγκ». «Το έχω πει στην κ. Μέρκελ». Δεν έγινε γνωστό τι απάντησε η κ. Μέρκελ, δεδομένου ότι οι παιδικοί σταθμοί στη Γερμανία είναι τόσο λίγοι και τόσο πλήρεις, που ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας, Κρίστιαν Βουλφ, δυσκολεύθηκε φέτος να βρει θέση για τον γιο του...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_19/10/2010_419224
(19/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.