BBC
Φανταστείτε την αρμονία της κίνησης. Και την έκσταση των χαρτογράφων. Για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων, δύο δορυφόροι έχουν τεθεί σε τροχιά πολύ κοντά μεταξύ τους, σαν ένα χορευτικό ζευγάρι που στροβιλίζεται στο κενό, με ταχύτητα 7 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο σε τροχιές που θυμίζουν τα δύο σκέλη διπλής έλικας. Οι δύο δορυφόροι, TanDEM-X και TerraSAR-X, θα αρχίσουν σύντομα να χαρτογραφούν τη Γη προσφέροντας τρισδιάστατες απεικονίσεις ολόκληρου του πλανήτη με μεγαλύτερη ευκρίνεια από οποιεσδήποτε άλλες στο παρελθόν. Λειτουργούν ως ζεύγος, ώστε να δώσουν στους χαρτογράφους «στερεοσκοπική όραση», καθώς ο ένας δορυφόρος θα εκπέμπει σήματα ραντάρ προς τη Γη ενώ και οι δύο θα λαμβάνουν την αντανάκλαση των κυμάτων.
Αυτή τη στιγμή, οι δορυφόροι απέχουν μεταξύ τους μόλις 350 μέτρα, ενώ όταν αρχίσει η φάση της χαρτογράφησης, μετά τα Χριστούγεννα, η απόσταση θα έχει μειωθεί στα 200 μέτρα. Σε κάποιες στιγμές, όταν παραδείγματος χάριν τα διαστημικά λεωφορεία ετοιμάζονται να προσδεθούν στον διεθνή διαστημικό σταθμό, διατηρούν σταθερή απόσταση από τον σταθμό ακόμη και λίγων μέτρων. Ομως αυτή η φάση διαρκεί ελάχιστα. Αντίθετα, το ζεύγος των γερμανικών δορυφόρων θα συνεχίσει, αν όλα εξελιχθούν βάσει προγράμματος, το διαστημικό βαλς επί τρία ολόκληρα χρόνια.
«Είναι λίγο δύσκολο και πρέπει να ομολογήσω ότι υπάρχει εκνευρισμός», δήλωσε στο BBC ο Μάνφρεντ Τσινκ, της Γερμανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, αναφερόμενος στους ελιγμούς που γίνονται ώστε ο TanDEM να προσεγγίσει τον TerraSAR-X. Οι δορυφόροι θα συλλέξουν στοιχεία για ένα νέο ψηφιακό υψομετρικό μοντέλο (digital elevation model) που θα καταγράφει την επιφάνεια της Γης σε ανάλυση 12Χ12 μέτρα και το ανάγλυφο με ακρίβεια μικρότερη των 2 μέτρων.
Το ψηφιακό υψομετρικό μοντέλο που χρησιμοποιείται ώς σήμερα καταρτίστηκε με στοιχεία της αμερικανικής αποστολής SRTM του 2000. Η ανάλυση ήταν 30Χ30 μέτρα για την επιφάνεια της Γης και 16 ώς 10 μέτρα για το ανάγλυφο.
Οι πτήσεις ειδικών αεροσκαφών με όργανα λέιζερ (lidar) προσφέρουν χάρτες μεγαλύτερης ακρίβειας, αλλά οι χάρτες αυτοί αφορούν πάντα συγκεκριμένες περιοχές, δεν αποτελούν συνεχή χαρτογράφηση ολόκληρου του πλανήτη. Η αποστολή συντονίζεται από το Γερμανικό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ομπερπφάφενχόφεν.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_16/10/2010_418936
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.