A.P., Reuters, AFP
ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Την ώρα που η διπλωματική διένεξη όσον αφορά τους τρόπους αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στη συριακή κρίση απειλεί να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Ασαντ φέρονται να προκάλεσαν τα ξημερώματα της Τετάρτης ακόμα ένα λουτρό αίματος στη Χομς. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έδρα το Λονδίνο, άνδρες της φίλα προσκείμενης στο καθεστώς παραστρατιωτικής οργάνωσης Σαμπίχα δολοφόνησαν εν ψυχρώ τρεις οικογένειες στη συνοικίες Καρμ ελ Ζεϊτούν και Ναζαχίν της πόλης. Στους είκοσι νεκρούς της επιδρομής της Σαμπίχα, φέρονται να συγκαταλέγονται δύο παιδιά ηλικίας 5 και 7 ετών, καθώς και ένας 15χρονος. Ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης στην πόλη, Χαντί Αμπντουλά, δήλωσε μέσω δορυφορικού τηλεφώνου στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, AFP, ότι από τα είκοσι θύματα της επιδρομής, τα 15 είχαν κομμένους τους λαιμούς τους. Σε μαγνητοσκοπημένες δε εικόνες που «ανέβηκαν» χθες στο Διαδίκτυο, άρματα μάχης του συριακού στρατού εμφανίζονται να επελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της Χομς με φόντο τους πυκνούς καπνούς από κτίρια που είχαν νωρίτερα πληγεί από όλμους και οβίδες. Χθες, στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης ισχυρίζονταν ότι ανάλογη επίθεση μ’ αυτή στη Χομς δέχεται από τις πρώτες πρωινές ώρες και η Ντεράα στο νότιο τμήμα της χώρας. «Η επίθεση του συριακού στρατού στην Ντεράα είναι ανάλογης σφοδρότητας μ’ αυτή στη Χομς», δήλωσε χθες ακτιβιστής της αντιπολίτευσης στην πόλη. Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε πως οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού βρίσκονταν χθες το απόγευμα σε πλήρη εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να υπολογιστεί ο αριθμός των θυμάτων.
Οι πρωτοφανείς αγριότητες των καθεστωτικών δυνάμεων στη Χομς, όπως τουλάχιστον αυτές περιγράφονται από τη συριακή αντιπολίτευση, έρχονται να ρίξουν λάδι στη φωτιά της διπλωματικής διένεξης μεταξύ της Δύσης και του μετώπου κατά οποιασδήποτε ξένης παρέμβασης στη Συρία που συγκροτούν Ρωσία και Κίνα. «Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για τη συνεργασία των δεκατριών κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας που ψήφισαν υπέρ του σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, προκειμένου να δείξουμε στη Ρωσία ότι είναι απομονωμένη στο εν λόγω ζήτημα», δήλωσε χθες ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Αλέν Ζιπέ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας να «ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους και να αντιληφθούν τι έκαναν ασκώντας βέτο στην πρόταση ψηφίσματος τους Αραβικού Συνδέσμου», ενώ η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, δήλωσε ότι οι αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Χομς επιβάλλουν πλέον τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των πολιτών από πλευράς της διεθνούς κοινότητας.
Την ίδια στιγμή και ενώ το Πεκίνο κατέστησε χθες σαφές ότι δεν δέχεται επικρίσεις όσον αφορά το βέτο που άσκησε στην πρόταση ψηφίσματος του Αραβικού Συνδέσμου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεχμέτ Νταβούτογλου, προανήγγειλε την πραγματοποίηση διεθνούς συνδιάσκεψης για το συριακό ζήτημα στην Κωνσταντινούπολη. «Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο μ’ όλα τα κράτη που ενδιαφέρονται για την προστασία των αμάχων στη Συρία», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου. Ο ίδιος, ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης από πλευράς της Αγκυρας. «Παρ’ όλα αυτά δεν θα επιτρέψουμε το συριακό καθεστώς να συμπαρασύρει την ευρύτερη περιοχή στην αστάθεια», προειδοποίησε ο κ. Νταβούτογλου, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον όπου αναμένεται να συζητήσει για το συριακό ζήτημα με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.