Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κύμα οργής για τη βεβήλωση του Κορανίου

Συγγνώμη ζήτησε ο Αμερικανός διοικητής της νατοϊκής δύναμης
AP, AFP, Reuters

ΚΑΜΠΟΥΛ. Επικίνδυνες διαστάσεις για τη νατοϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν απειλεί να προσλάβει το κύμα οργής που πυροδότησε η αποκάλυψη της βεβήλωσης του κορανίου από Αμερικανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση του Μπάγκραμ. Σύμφωνα με τη φημολογία που διαδόθηκε σε διάστημα λίγων ωρών ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής και την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσαν τοπικοί, αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι, απορριμματοφόρα μετέφεραν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αντίγραφα του κορανίου σε χωματερή έξω από τη βάση. Οι Αμερικανοί στρατιώτες φέρονται να ξεκίνησαν τη διαδικασία καύσης των απορριμμάτων όταν Αφγανοί που εργάζονταν στη χωματερή αντιλήφθηκαν ότι καίγονταν αντίγραφα του κορανίου. Το συμβάν διαδόθηκε αστραπιαία, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 2.000 εξαγριωμένοι Αφγανοί να έχουν συγκεντρωθεί λίγο πριν από το μεσημέρι έξω από τη νατοϊκή βάση. Το πλήθος, το οποίο φώναζε συνθήματα κατά της Αμερικής και τραγουδούσε εμβατήρια των Ταλιμπάν, διαλύθηκε έπειτα από διαμεσολάβηση διοικητή του αφγανικού στρατού.

«Μέλη του προσωπικού της βάσης στο Μπάγκραμ πέταξαν κατά τρόπο μη πρέπον μεγάλο αριθμό ισλαμικών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων και αντιγράφων του κορανίου», παραδέχεται με γραπτή του δήλωση ο Αμερικανός διοικητής της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Ρ. Αλεν. «Οταν το αντιληφθήκαμε παρεμβήκαμε προκειμένου να τους σταματήσουμε» εξηγεί ο ίδιος, ο οποίος έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη από τον αφγανικό λαό και να καταστήσει σαφές πως ό, τι συνέβη δεν έγινε εσκεμμένα. Ο στρατηγός Αλεν διέταξε έρευνα γύρω από το συμβάν, αν και αρκετοί Δυτικοί αξιωματούχοι στη χώρα αμφισβητούσαν ότι κάηκαν αντίγραφα του κορανίου.

Αντιθέτως, ο κυβερνήτης της περιοχής, Αχμάντ Ζακί Ζαχέντ, επέμεινε ότι εξήντα με εβδομήντα βιβλία κάηκαν, μεταξύ των οποίων και αντίγραφα του κορανίου. «Οι Αμερικανοί με οδήγησαν στη χωματερή της βάσης όπου βρήκα πολλά καμένα αντίγραφα του κορανίου, τα οποία ανήκαν σε πρώην κρατουμένους στη βάση» δήλωσε ο κ. Ζαχέντ. Επισημαίνεται ότι στη βάση του Μπάγκραμ λειτουργεί κέντρο κράτησης αιχμάλωτων Ταλιμπάν. «Οι Αφγανοί εργάτες στη χωματερή μου έδειξαν τα εγκαύματα στα χέρια τους από την προσπάθεια που κατέβαλαν προκειμένου να σώσουν τα αντίγραφα του κορανίου» συνέχισε ο κ. Ζαχέντ. Μιλώντας, επίσης, στους Νιου Γιορκ Τάιμς, ένας Αφγανός εργάτης στη βάση, ο Αμπντούλ Ουαχίντ, ισχυρίστηκε ότι «ένα φορτηγό γεμάτο με ολοκαίνουργια αντίγραφα του κορανίου τα άδειασε σε σημείο που υπήρχαν πολλά σκουπίδια και στη συνέχεια οι στρατιώτες τους έβαλαν φωτιά». Υπενθυμίζεται ότι πριν έναν περίπου χρόνου είχαν σημειωθεί ταραχές σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν όταν ένας Αμερικανός πάστορας από τη Φλόριντα είχε πυρπολήσει αντίγραφο του κορανίου. Εντεκα άνθρωποι είχαν τότε σκοτωθεί όταν διαδηλωτές πραγματοποίησαν έφοδο σε βάση του ΟΗΕ στη Μαζάρ Ι Σαρίφ και άλλοι εννέα στην Κανταχάρ.

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν αποκεφάλισαν χθες τέσσερις πολίτες στην επαρχία της Χελμάντ με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της κυβέρνησης και των Αμερικανών. Οι Ταλιμπάν ενημέρωσαν τους κατοίκους της περιοχής Ουασίντ ότι το γεγονός ότι οι τέσσερις διέθεταν δορυφορικά τηλέφωνα αποδεικνύει την ενοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.