Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Στη Συρία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Ασκησε πιέσεις για άμεσες και δραστικές μεταρρυθμίσεις
A.P., Reuters, AFP

ΑΜΜΑΝ. Την ώρα που το συριακό πυροβολικό «σφυροκοπούσε» για τέταρτη συνεχόμενη μέρα τη Χομς, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κατέφθανε στη Δαμασκό προκειμένου να μεταφέρει στον πρόεδρο Ασαντ σχέδιο του Κρεμλίνου για την αποτροπή της διολίσθησης της χώρας στον εμφύλιο πόλεμο. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Μόσχα, ο κ. Λαβρόφ μετέβη στη συριακή πρωτεύουσα συνοδευόμενος από τον αρχηγό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, Μιχαήλ Φραντκόφ, προσβλέποντας στην «άμεση σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία στη βάση της εφαρμογής των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι πλέον επιτακτικές». Ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ ελ Αραμπί, δήλωσε ότι ο κ. Λαβρόφ του αποκάλυψε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας πως προτίθεται να παρουσιάσει στον Σύρο πρόεδρο τη νέα πρωτοβουλία του Κρεμλίνου. Ερωτηθείς αν ο ίδιος πιστεύει ότι η ρωσική πρωτοβουλία μπορεί να βάλει ένα τέλος στην κρίση, ο κ. Ελ Αραμπί απάντησε με νόημα: «Οι Ρώσοι πιστεύουν πως μπορεί».

Η υποδοχή που επεφύλασσαν οι υποστηρικτές του Ασαντ στον κ. Λαβρόφ ήταν εντυπωσιακή. Στις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, πλήθος κόσμου εμφανίζεται να υποδέχεται την αυτοκινητοπομπή της ρωσικής αποστολής ανεμίζοντας σημαίες της Συρίας, της Ρωσίας και της Χεζμπολάχ. Μια ομάδα ανθρώπων είχε σχηματίσει τη σημαία της Ρωσίας με μπλε, λευκά και κόκκινα μπαλόνια, που αφέθηκαν στον αέρα όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο κ. Λαβρόφ πέρασε από μπροστά τους. Οσον αφορά τη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ με τον Σύρο πρόεδρο, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι διεξήχθη σε καλό κλίμα. «Ο ηγέτης κάθε χώρας οφείλει να αντιλαμβάνεται το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και εσείς δείχνετε ότι έχετε αντιληφθεί το δικό σας», φέρεται να είπε ο κ. Λαβρόφ στον κ. Ασαντ. Σύμφωνα με το RIA, ο κ. Ασαντ δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα ανακοινώσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος για το νέο σύνταγμα της Συρίας.

Λεπτομέρειες όσον αφορά την πρωτοβουλία του Κρεμλίνου δεν έγιναν γνωστές, εκτιμάται όμως ότι ο κ. Λαβρόφ άσκησε πιέσεις στο συριακό καθεστώς για άμεσες και δραστικές μεταρρυθμίσεις. «Μετά το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Λαβρόφ είπε στον Ασαντ ότι η Ρωσία έκανε ό,τι μπορούσε», υποστήριξε ο συντάκτης του περιοδικού Russia in Global Affairs, Φιοντόρ Λουκιάνοφ. «Αναμφίβολα, ο κ. Λαβρόφ θα εξήγησε στον Σύρο πρόεδρο πως, αν δεν υπάρξει ορατή αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της χώρας, τότε, ανεξάρτητα από τη στάση της Μόσχας, θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια στρατιωτική παρέμβαση της Δύσης», συνέχισε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή και ενώ μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και η Γαλλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Δαμασκό, εννέα ακόμα άνθρωποι φέρονταν να είχαν σκοτωθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ από τα πυρά του συριακού πυροβολικού στη Χομς. «Τα πυρά του στρατού στρέφονται κυρίως στην κατεύθυνση της Μπάμπα Αμρ», δήλωσε μέσω τηλεφώνου ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης στην πόλη, Μοχάμεντ αλ Χασάν. Πάνω από 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση, στη Χομς, τη Δευτέρα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προανήγγειλε χθες νέα πρωτοβουλία της Αγκυρας για το συριακό ζήτημα. «Μετά το φιάσκο στον ΟΗΕ, είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε μια νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα κράτη αυτά που στέκονται στο πλευρό του συριακού λαού», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.