Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Εκλογές στην Υεμένη επισφράγισαν την απόσυρση Σάλεχ

Reuters, A. P., AFP

ΣΑΝΑΑ. Οι εκλογές, με μοναδικό υποψήφιο τον αντιπρόεδρο Αμπμντ-Ραμπού Μανσούρ Χαντί, επισφράγισαν χθες την απόσυρση, ύστερα από 33 χρόνια, του Αλί Αμπντάλα Σάλεχ από την ενεργό πολιτική στην Υεμένη. Με τις εκλογές αυτές επιχειρείται να εκτονωθούν οι εντάσεις της «άνοιξης της Υεμένης» με τρόπο που να διαφυλάσσει κατά το δυνατόν τις παλαιές δομές εξουσίας.

Οι νεαροί ακτιβιστές που κατασκήνωναν επί μήνες στους δρόμους προκειμένου να ανατρέψουν τον Σάλεχ, αλλά και τα αυτονομιστικά κινήματα στον Βορρά και τον Νότο της χώρας, απέρριψαν τις εκλογές οι οποίες διοργανώθηκαν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Υστερα από επανειλημμένες υποσχέσεις ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία, οι οποίες δεν τηρήθηκαν, ο Σάλεχ κατέφυγε τελικά τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ, επισήμως για «ιατρικούς λόγους». Με την ανάδειξη του πιστού συνεργάτη του Χαντί στην ηγεσία της χώρας, ο Σάλεχ πέτυχε ταυτόχρονα την παραμονή των γιων και των ανιψιών του στη διοίκηση καίριων στρατιωτικών μονάδων και υπηρεσιών ασφαλείας. Στην πράξη, ο Χαντί είχε αντικαταστήσει τον Σάλεχ από τον Ιούνιο, όταν ο 69χρονος πρόεδρος είχε τραυματιστεί σε επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου. Ενώ χθες ο Χαντί χαιρέτιζε τις εκλογές ως «μόνη διέξοδο από την κρίση που μαστίζει την Υεμένη εδώ και ένα χρόνο», τουλάχιστον εννέα άτομα έχαναν τη ζωή τους σε συγκρούσεις σχετιζόμενες με τις εκλογές στον Νότο της χώρας. Η προσέλευση στις κάλπες ήταν χαμηλότερη στον Νότο, όπου ένοπλες ομάδες ζητούν την απόσχιση από τον Βορρά και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι νέμεται τον φυσικό πλούτο της περιοχής τους αποκλείοντάς τους από τη δημόσια ζωή.

Ενώ στη Σανάα στον Βορρά σχηματίζονταν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα, στο Αντεν, στον Νότο, οι δρόμοι ήταν έρημοι και ένοπλοι μασκοφόροι φρουρούσαν τις διασταυρώσεις απαγορεύοντας την πρόσβαση στις κάλπες.

Εναντίον των εκλογών τάχθηκαν και οι αντάρτες του Βορρά, γνωστοί ως Χούθι, που τον τελευταίο χρόνο έχουν δημιουργήσει το δικό τους ντε φάκτο κράτος εκμεταλλευόμενες την αδυναμία της κεντρικής διοίκησης και το κίνημα κατά του Σάλεχ. «Δεν είναι κανονικές εκλογές αυτές», είπε ο Νταϊφάλα αλ Σαμί του συμβουλίου ηγεσίας των Χούθι. «Επισημοποιούν την πρωτοβουλία των χωρών του Κόλπου που, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, είχαν σκοπό να ελέγξουν την επανάσταση της Υεμένης».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.