Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Το Ισραήλ δεν αποδέχεται συμμετοχή Χαμάς στη παλαιστινιακή κυβέρνηση

Το Ισραήλ «δεν θα αποδεχθεί μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει τη Χαμάς», επανέλαβε σήμερα προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής αποστολής στον ΟΗΕ.

Ο Λίμπερμαν, ο οποίος συνάντησε τους πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε στη συμφωνία συμφιλίωσης που επετεύχθη στη Ντόχα ανάμεσα στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν θα αποδεχθεί μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει τη Χαμάς αν αυτή δεν αλλάξει πολιτική, δεν αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισράηλ και δεν αποδεχθεί τους όρους του Κουαρτέτου» για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ), σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για τον Λίμπερμαν, η συμφωνία της Ντόχα «αντανακλά τα προσωπικά συμφέροντα των κ. Αμπάς και Μεσάαλ, αλλά δεν θα φέρει την πρόοδο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ούτε την ευημερία του παλαιστινιακού πληθυσμού».

Η συμφωνία αυτή προβλέπει να αναλάβει ο Αμπάς την ηγεσία μιας μεταβατικής κυβέρνησης ανεξαρτήτων, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με τη διοργάνωση γενικών εκλογών. Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Εξάλλου για το θέμα του Ιράν, ο Λίμπερμαν δήλωσε ότι το Ισραήλ διατηρεί «όλες τις επιλογές στο τραπέζι» στην περίπτωση που οι πρόσφατες δυτικές κυρώσεις δεν αποτρέψουν τη συνέχιση από το Ιράν του πυρηνικού του προγράμματος, και χαρακτήρισε το ιρανικό καθεστώς την «πιο μεγάλη απειλή για την ειρήνη».

Ο Ισραηλινός υπουργός ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαντήσει στις δηλώσεις που έκαναν την περασμένη εβδομάδα ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, απειλώντας «να σβηστεί το Ισραήλ από το χάρτη».

Ο Λίμπερμαν εξέφρασε τέλος ανησυχία όσον αφορά «πρόσφατες δηλώσεις στο Λίβανο με τις οποίες καλείται η Χεζμπολάχ να προκαλέσει το Ισραήλ για να αποσπάσει την προσοχή από τα γεγονότα στη Συρία». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ελπίζει πως δεν θα υπάρξουν τέτοιες προκλήσεις, αλλά «σημείωσε σαφώς ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια», καταλήγει η ανακοίνωση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.