Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Συρία: Δεκάδες οι νεκροί μετά το νέο βομβαρδισμό της Χομς

Οι αρχές θέλουν να «λυγίσουν» τη Χομς, λένε αντικαθεστωτικοί.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τους νυκτερινούς βομβαρδισμούς της πόλης Χομς, επίκεντρο της αντικαθεστωτικής εξέγερσης στο κέντρο της Συρίας, παρά τις χθεσινές δεσμεύσεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ για τον τερματισμό της βίας.

Η τύχη του προέδρου Ασαντ πρέπει να διευθετηθεί από τους «ίδιους τους Σύρους» έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ηγεσία και την αντιπολίτευση, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στη Δαμασκό.

Όμως στη Χομς, η οποία είναι στόχος εδώ και πέντε ημέρες σφοδρής επίθεσης των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού, οι βομβαρδισμοί της περασμένης νύκτας προκάλεσαν τον θάνατο πενήντα περίπου ανθρώπων, ανάμεσά τους και τρεις ολόκληρες οικογένειες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Περιμένουμε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί...δεδομένου ότι πολλά θύματα βρίσκονται ακόμη θαμμένα κάτω από τα ερείπια», δήλωσε ο Ραμί Αμπντελραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

«Από τα ξημερώματα οι βομβαρδισμοί ήταν εξαιρετικά σφοδροί. Xρησιμοποιούν ρουκέτες και βλήματα όλμου», δήλωσε ο Ομαρ Σακέρ, ακτιβιστής από τη Χομς που βρίσκεται στη Βηρυτό, ο οποίος θεωρεί ότι οι βομβαρδισμοί, οι οποίοι προετοιμάζουν το έδαφος για μία χερσαία επίθεση, επικεντρώνονται στη συνοικία Μπάμπα Αμρ, όπου ορισμένες ζώνες έχουν ισοπεδωθεί.

Το ηλεκτρικό ρεύμα και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί, τα είδη διατροφής είναι ελάχιστα και οι αντικαθεστωτικοί δεν διαθέτουν το ιατρικό υλικό που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία νοσοκομείου εκστρατείας, δήλωσε ο Ομαρ Σακέρ.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει όλη την υποδομή, έχουν βομβαρδίσει τις δεξαμενές νερού και τους ηλεκτρικούς πυλώνες. Τουλάχιστον 230 άμαχοι σκοτώθηκαν την νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, την πρώτη νύκτα των βομβαρδισμών.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ υποσχέθηκε χθες στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να τερματίσει τη βία. Ο Σύρος πρόεδρος επανέλαβε ότι το καθεστώς «είναι αποφασισμένο να συνεργασθεί με κάθε προσπάθεια που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας της χώρας», αναφερόμενος στη ρωσική πρόταση για την έναρξη πολιτικού διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας υπό την αιγίδα της Μόσχας, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους απέναντι στις «δεσμεύσεις» του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στη Δαμασκό, ενώ οι μοναρχίες του Κόλπου αποφάσισαν την ανάκληση των πρεσβευτών τους στη Δαμασκό και την απέλαση των Σύρων πρεσβευτών από το έδαφός τους.

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα αυτά, που είναι ένα «σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης προς τον λαό μας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με έναν πόλεμο εξόντωσης και με εγκλήματα που διαπράττονται από ένα βάρβαρο καθεστώς».

Σύμφωνα με πηγές των Σύρων αντικαθεστωτικών, τεθωρακισμένα άρματα του συριακού στρατού επέδραμαν εναντίον της πόλης Τσιλ στην περιοχή της Ντερά. «Ένας αξιωματικός και 17 στρατιώτες αποστάτησαν την πόλη αυτή», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην επαρχία Ιντλέμπ άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη Αρίχα.

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου και την έναρξη της αντικαθεστωτικής εξέγερσης. Τουλάχιστον 400 από αυτούς είναι παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία της Unicef.

Άσαντ: «Έτοιμη η Δαμασκός να συνεργαστεί»

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να «συνεργαστεί» με κάθε προσπάθεια για τη σταθερότητα της Συρίας, σε συνέντευξή του στη Δαμασκό με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Ο Άσαντ επανέλαβε «την αποφασιστικότητα της Συρίας να συνεργαστεί σε κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση της σταθερότητας στη χώρα», προσθέτοντας ότι «η Συρία έχει συμμορφωθεί προς το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου που εγκρίθηκε στις 2 Νοεμβρίου» για να ξεπεραστεί η κρίση, διευκρίνισε το Sana.

«Η Συρία έχει συνεργαστεί πλήρως με την αποστολή των Αράβων παρατηρητών παρά τα εμπόδια που τίθενται από ορισμένες αραβικές χώρες», πρόσθεσε.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία, καταγγέλλοντας την αύξηση της βίας, η οποία έχει ήδη προκαλέσει πάνω από 6.000 νεκρούς μετά την έναρξη στις αρχές Μαρτίου του 2011 της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ.

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν στις 11 Φεβρουαρίου στο Κάιρο για να συζητήσουν το μέλλον της αποστολής αυτής.

Από τις 25 Δεκεμβρίου, 165 παρατηρητές του Συνδέσμου είχαν αναπτυχθεί με την έγκριση της Δαμασκού για να παρακολουθήσουν την εφαρμογή του πρώτου σχεδίου εξόδου από την κρίση που προέβλεπε την παύση της βίας, την απελευθέρωση των κρατουμένων, την απόσυρση των αρμάτων μάχης από τις πόλεις και την ελεύθερη κυκλοφορία των ξένων μέσων ενημέρωσης. Αλλά κανένας από αυτούς τους όρους δεν τηρήθηκε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.