Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012
Η στρατιωτική συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ προβληματίζει την Άγκυρα
Μεγάλο ενδιαφέρον στην τουρκική πρωτεύουσα προκάλεσε η επίσκεψη Νετανιάχου.
Του Νίκου Στέλγια
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο παρακολουθήθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον στην τουρκική πρωτεύουσα. Κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας σχολίασαν την επίσκεψη και υπογράμμισαν ότι σηματοδοτεί την σύσφιξη των σχέσεων δυο «αντίπαλων» της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πέρα από την συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ στο ενεργειακό πεδίο, το ενδιαφέρον των Τούρκων αναλυτών και αξιωματούχων επικεντρώνεται πλέον και στην στρατιωτική συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ. Διάφορες τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές επισημάνουν στην εφημερίδα μας ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο «αντίπαλο» στρατιωτικό στρατόπεδο στα νότια θαλάσσια σύνορα της χώρας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται πως προβληματίζει τους Τούρκους αξιωματούχους και αναλυτές. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην στενή συνεργασία της με την Ουάσιγκτον και εκφράζει εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η κρίση στην Συρία ενδέχεται να επιφυλάσσει πολλά «θετικά αποτελέσματα» για την Άγκυρα στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Η χθεσινή επίσκεψη του Μπένζαμιν Νετανιάχου στην Λευκωσία βρίσκει και σήμερα αντίκτυπο σε όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.
Σήμερα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» στις εσωτερικές σελίδες και με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αν ζητήσω μια βάση θα μου την δώσεις;» γράφει ότι ο ισραηλινός π/θ Νετανιάχου πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στον «Ε/κ τομέα» και υπήρξε ισχυρισμός ότι ζήτησε από τον Χριστόφια την αεροπορική βάση στην Πάφο. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, κατά την επίσκεψη αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την επισημοποίηση της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα καθώς και το να ωφεληθούν από κοινού από τα ενεργειακά αποθέματα.
Σε είδηση που καταχωρήθηκε για την επίσκεψη Νετανιάχου στην Κύπρο , στην ιστοσελίδα του τουρκικού ειδησεογραφικού δικτού «NTV» με τον τίτλο « Τον υποδέχθηκε με την ισραηλινή σημαία στο πέτο του» γράφει ότι τον Νετανιάχου υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Πάφου η ΥΠΕΞ της «Ε/κ διοίκησης» κ Μαρκουλλή . Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έγινε δεκτός τις μεσημβρινές ώρες από τον «Ε/κ ηγέτη» Χριστόφια και οι δύο άνδρες θα υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα έρευνας και διάσωσης.
Μια άλλη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η «Turkiye» γράφει για την επίσκεψη σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων και τονίζει ότι ο ισραηλινός π/θ ζήτησε από τον «Ε/κ ηγέτη» αεροπορική στρατιωτική βάση. Μεταξύ των αιτημάτων του κ. Νετανιάχου είναι και η μεταφορά του φυσικού αερίου από το Ισραήλ με αγωγό στην «νότια Κύπρο» .
Η «Star» γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «ο Χριστόφιας υποδέχθηκε τον νέο φίλο του “Bibi” με την ισραηλινή σημαία (ροζέτα με τις σημαίες των δύο χωρών)». Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο Νετανιάχου, ο π/θ του Ισραήλ το οποίο ωθήθηκε σε αναζήτηση νέων φίλων μετά το πρόβλημα στις σχέσεις με την Τουρκία και του ρίσκου να χάσει τους πιστούς συμμάχους του με την αραβική άνοιξη, ζήτησε στρατιωτική βάση κατά την ιστορική επίσκεψή του στον «Ε/κ τομέα» . Λέγεται πως το Ισραήλ έχει πολλά αιτήματα μεταξύ των οποίων και η αεροπορική βάση. Στην συνέχεια γίνεται αναφορά σε σχετικά δημοσιεύματα του Ε/κ τύπου.
Η «Sabah» αναφέρεται στην επίσκεψη στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο « Απόβαση από το Ισραήλ στο νησί» , τονίζοντας πως το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι το αίτημα για στρατιωτική βάση. Στην συνέχεια γίνεται αναφορά σε δημοσίευμα της Ε/κ εφημερίδας «Αλήθεια» αναφορικά με το θέμα της αεροπορικής βάσης.
Η «Radikal» γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Το Ισραήλ ζητάει στρατιωτική βάση από τους Ε/κ» . Γίνεται αναφορά σε δημοσιεύματα του Ε/κ τύπου.
Η «Milliyet» γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο « Ο Ε/κ τομέας άνοιξε τις Βάσεις του στο Ισραήλ»
Η «Hurriyet» γράφει για την επίσκεψη στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο « Ο “Bibi” ήρθε για το αέριο»
Η «Cumhuriyet» γράφει για την επίσκεψη ειδησεογραφικά στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Ιστορική επίσκεψη Νετανιάχου στην νότια Κύπρο» . Στο ίδιο θέμα αναφέρονται η «Aksam» και η «Bugun» στις εσωτερικές σελίδες με τους τίτλους «Ζήτησε άδεια προσγείωσης στην Πάφο για τα ισραηλινά αεριωθούμενα» και «Συνεργασία στην ενέργεια» αντίστοιχα.
Ας σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σήμερα, τα μεγάλα ΜΜΕ της Τουρκίας αποφεύγουν να αναφερθούν στην τουρκική στρατιωτική άσκηση στα περίχωρα της Κύπρου, στην οποία αναφέρθηκαν χθες κάποια κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της ''Κ'' στην Κωνσταντινούπολη
Ταλάτ : Αποκατάσταση σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, θα φέρει την παλιά κατάσταση
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν φιλοξενούμενος σε εκπομπή της τηλεόρασης του παράνομου Μπαϋράκ και μεταξύ άλλων είπε ότι οι σχέσεις Ισραήλ-Ε/κ στηρίζονται στην αρχή ''ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου''.
Υπενθύμισε ότι ειδικά οι σχέσεις του Προέδρου Χριστόφια με το Ισραήλ δεν ήταν καλές, επισημαίνοντας ότι αυτές αναπτύχθηκαν μετά την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ αλλά, όπως είπε, αν αυτές αποκατασταθούν, θα επανέλθει η παλιά κατάσταση.
Για τις τέσσερις ελευθερίες είπε ότι είναι σημαντικές για την ισορροπία Ελλάδας-Τουρκίας.
Για την σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, ο κ. Ταλάτ είπε ότι μάλλον κάτι τέτοιο είναι δύσκολο λόγω του ότι τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιτίθενται.
www.kathimerini.com.cy
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.