Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ωρες μετά την απόρριψη της πρότασης ψηφίσματος από τη Ρωσία και την Κίνα

Το πυροβολικό σφυροκόπησε εκ νέου τη Χομς


A.P., Reuters, AFP

ΒΗΡΥΤΟΣ. Λίγες ώρες μετά την απόρριψη της πρότασης ψηφίσματος του Αραβικού Συνδέσμου από τη Ρωσία και την Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο συριακός στρατός φέρεται να εξαπέλυσε νέα επίθεση με πυρά πυροβολικού στη Χομς. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, το χθεσινό σφυροκόπημα της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας ήταν ακόμα πιο έντονο απ’ αυτό της Παρασκευής, όταν περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ακτιβιστές από τη Χομς, από την πλευρά τους, ισχυρίζονταν ότι το συριακό πυροβολικό έπληξε αυτοσχέδια κλινική στη συνοικία Χαλντίγια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 άνθρωποι. Την ίδια στιγμή και ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η Συρία διολισθαίνει στον εμφύλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε χθες αισιόδοξος ότι η κρίση μπορεί ακόμα να επιλυθεί χωρίς στρατιωτικά μέσα. Χθες, πάντως, οι ΗΠΑ έκλεισαν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό.

Σκηνές δαντικής κόλασης περιέγραφαν οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη Χομς, όπου αυτοσχέδια νοσοκομειακή κλινική φέρεται να ισοπεδώθηκε χθες το πρωί από πυρά πυροβολικού του συριακού στρατού. Σε μαγνητοσκοπημένες εικόνες που «ανέβηκαν» στο Διαδίκτυο, άνθρωποι εμφανίζονται να τρέχουν πανικόβλητοι στους διαδρόμους της κλινικής, καθώς και αιματοβαμμένα πτώματα στο πεζοδρόμιο έξω από το κτίριο. «Περισσότεροι από δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο σ’ αυτή την επίθεση», δήλωσε μέσω δορυφορικού τηλεφώνου στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Ασοσιέιτεντ Πρες ο ακτιβιστής Ομάρ Σακίρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα επίθεση του πυροβολικού ξεκίνησε λίγο πριν από τις 6 το πρωί και τριάντα λεπτά αργότερα εντατικοποιήθηκε, με ένα βλήμα να πλήττει τη συνοικία της Χαλντίγια ανά δύο λεπτά. Στο ίδιο μήκος κύματος, ένας άλλος ακτιβιστής, ο Ματζντ Αμέρ, δήλωσε επίσης μέσω τηλεφώνου ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Χομς κρύβονται εδώ και δύο εικοσιτετράωρα σε υπόγεια. «Το καθεστώς συνεχίζει τα εγκλήματα σε βάρος του λαού», δήλωσε ο κ. Αμέρ.

Τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, πάντως, απορρίπτει κατηγορηματικά το συριακό καθεστώς, το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη για την έκρηξη της βίας στη Χομς σε ομάδες τρομοκρατών. Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, «οι τρομοκράτες τοποθετούσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς μεγάλης ισχύος, οι οποίοι ωστόσο εξερράγησαν στα χέρια τους». Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, επίσης, ανέφερε ότι «ομάδες τρομοκρατών» επιτίθενται σε πολίτες στις συνοικίες Χαλντίγια και Νταμπλάν της Χομς. Το ίδιο πρακτορείο ανακοίνωσε, τέλος, ότι ένοπλοι σκότωσαν τρεις στρατιώτες και αιχμαλώτισαν τουλάχιστον ακόμα τέσσερις σε σημείο ελέγχου έξω από την Τζαμπάλ αλ Ζαουίγια, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Στο μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση έσπευσε χθες να αιτιολογήσει τους λόγους για τους οποίους άσκησε βέτο στην πρόταση ψηφίσματος με την οποία ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ εκαλείτο να παραδώσει άμεσα την εξουσία στον αντιπρόεδρό του. «Επιλέξαμε να κρατήσουμε μια αντικειμενική και συνάμα υπεύθυνη στάση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λιου Ουεϊμίν. «Το γεγονός ότι ορισμένα κράτη επέλεξαν να θέσουν σε ψηφοφορία μια πρόταση ψηφίσματος για την οποία δεν υπήρχε ομοφωνία ήταν μη εποικοδομητική για την ενότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και δεν συνέβαλε στη διευθέτηση του προβλήματος», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.