Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Νέες επαφές Αθήνας - Καΐρου για την ΑΟΖ

Της Δωρας Aντωνιου
http://news.kathimerini.gr/
Επειτα από διακοπή που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο, λόγω των εξελίξεων στην Αίγυπτο, οι διαπραγματεύσεις Αθήνας - Καΐρου για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) πρόκειται πολύ σύντομα να επαναληφθούν. Αυτό συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχε προχθές στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου του Μεσογειακού Φόρουμ, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Σταύρος Δήμας, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ.
Ετσι, το αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται να συγκροτηθούν εκ νέου οι ομάδες εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών και να αρχίσουν οι συναντήσεις. Στόχος της Αθήνας είναι να επαναληφθούν σύντομα και οι διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, οι οποίες επίσης έχουν διακοπεί λόγω των εξελίξεων και των ενόπλων συγκρούσεων εκεί.

Ο κ. Δήμας συναντήθηκε στη Ρώμη και με τον Λίβυο ομόλογό του, Ασούρ Σαάντ Μπεν Καϊάλ, με τον οποίο συζήτησε τις προοπτικές για προμήθεια πετρελαίου από τη Λιβύη. Η Αθήνα αναζητεί εναλλακτικούς προμηθευτές, που θα αναπληρώσουν το ποσοστό των εισαγωγών πετρελαίου που γίνεται από το Ιράν. Από λιβυκής πλευράς εκφράστηκαν ευχαριστίες για την ανθρωπιστική βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ εκδηλώνεται ενδιαφέρον για ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων.

Οι προοπτικές στον οικονομικό και εμπορικό τομέα αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς στο πλαίσιο τριμερούς φόρουμ που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Τυνησία, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Λιβύης.

Στο Μεσογειακό Φόρουμ συζητήθηκε η κατάσταση στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, η ανάγκη για οικονομική ενίσχυσή τους, αλλά και η μεγάλη μεταναστευτική πίεση που υφίσταται η Ευρώπη από την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.