Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Το Ισραήλ την θέλει την βάση του στην Κύπρο

SSNews

Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, το εβραϊκό κράτος θα πρέπει να ζητήσει, δια φωνής του πρωθυπουργού Νετανιάχου, το άνοιγμα μιας ισραηλινής αεροπορικής βάσης στο νησί της Κύπρου.

Είναι προς το παρόν αδύνατο να γνωρίσουμε αν πρόκειται για μόνιμη παρουσία της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που ζητείται η απλώς για παρουσία της ισραηλινής υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ο Ισραηλινός γεωπολιτικός αναλυτής, καθηγητής Genheim του Beer Sheva, δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο JSSNews ότι το Ισραήλ «προσπαθεί να προστατεύσει τα ενεργειακά πεδία του, κυρίως του φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που το Ισραήλ θέλει τη βάση του στην Κύπρο, όχι για να επιτηρήσει τη Γάζα!».

Προς το παρόν, οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά φαίνεται ότι ο Νετανιάχου θα μεταβεί στο νησί μέχρι το τέλος του μήνα για να προτείνει μια συμφωνία. Η
Ελλάδα, η οποία είναι η ίδια ιδιοκτήτρια μιας αεροπορικής βάσης στην Κύπρο φέρεται να έχει δεχτεί το αίτημα του Νετανιάχου και να πιέσει για μια θετική αποδοχή της κυβέρνησης της Κύπρου.
Στην πραγματικότητα: το Ισραήλ θα μοιραστεί την αεροπορική βάση της Πάφου με τα ελληνικά μαχητικά F-16.
Ούτε η κυπριακή Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, ούτε το γραφείο του πρωθυπουργού έχουν επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και ο Κύπριος ομόλογός του Δημήτρης Ηλιάδης υπέγραψαν δύο συμφωνίες για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών βελτιώθηκαν σημαντικά κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ιδίως μετά την τουρκο-ισραηλινή κρίση.

Amos Lerah - JSSNews

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.