Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Εν ψυχρώ εκτέλεση 18 σιιτών μουσουλμάνων

Α.Ρ., AFP, BBC, Reuters

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Ομάδα ενόπλων με στρατιωτικές φόρμες εκστρατείας σταμάτησε χθες ένα κομβόι τεσσάρων λεωφορείων, στο βόρειο Πακιστάν, έλεγξε τα διαβατήρια των επιβατών τους, επέλεξε 18 σιίτες μουσουλμάνους και τους εκτέλεσε εν ψυχρώ. Η φρικιαστική επίθεση πραγματοποιήθηκε στο ορεινό Κοχιστάν, μια απομακρυσμένη περιοχή στα βόρεια του Πακιστάν, η οποία συνορεύει με την κοιλάδα Σουάτ, πρώην προπύργιο των Ταλιμπάν. Καθώς πρόκειται για την τέταρτη, σε μια σειρά αναλόγου, θρησκευτικού περιεχομένου επίθεση, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, εκφράζονται φόβοι ότι η βία των Ταλιμπάν επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά τη σχετική ανάπαυλα των τελευταίων λίγων μηνών.

Οι αρχές απέδωσαν την επίθεση σε ισλαμιστικές οργανώσεις, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσουν, αλλά σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, εκπρόσωπος των Πακιστανών Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, κατά την οποία τραυματίστηκαν επίσης οκτώ άτομα, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και τρία παιδιά. «Ηταν άπιστοι σιίτες και οι μουτζαχεντίν μας τους πυροβόλησαν και τους σκότωσαν έναν έναν, αφού τους κατέβασαν από τα λεωφορεία», είπε ο Αχμέτ Μαρουάτ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με ρεπόρτερ του πρακτορείου.

Ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρνταρί και ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Γκιλάνι καταδίκασαν την επίθεση και υποσχέθηκαν να φέρουν τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο Γκιλάνι τόνισε επιπλέον ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν πρόκειται να επηρεάσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πολεμήσει «την τρομοκρατική απειλή». Αξίζει εν προκειμένω να αναφερθεί ότι η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Πακιστάν δεν διευκολύνει τη μεταξύ τους συνεργασία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες σταμάτησαν τα λεωφορεία, μπήκαν μέσα κι άρχισαν να ρωτούν τους επιβάτες αν ήταν σιίτες ή σουνίτες κι αφού έβγαλαν έξω τους σιίτες τους πυροβόλησαν. «Το κίνητρο ήταν θρησκευτικό. Οι ένοπλοι φορούσαν στρατιωτικές φόρμες», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Κοχιστάν, στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά την επίθεση, κοντά στην πόλη Χαρμπάν, 210 χλμ. βορείως του Ισλαμαμπάντ. Το κομβόι των λεωφορείων, ένα μεγάλο και τρία μικρότερα, είχε ξεκινήσει από το Ραβαλπίντι, την πόλη όπου έχει την έδρα του ο πακιστανικός στρατός, με προορισμό την πόλη Γκιλγκίτ στον Βορρά. Ορισμένα από τα θύματα ήταν κάτοικοι του Γκιλγκίτ, όπου χθες δόθηκε εντολή να κλείσουν τα σχολεία και τα καταστήματα για προληπτικούς λόγους.

Σουνίτες εξτρεμιστές, που συμμάχησαν ή εμπνεύστηκαν από την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν προβαίνουν συχνά σε επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, αλλά και εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων και άλλων μουσουλμανικών δογμάτων, που θεωρούν άπιστους. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και οι επιθέσεις εναντίον σιιτών -που γίνονται στόχος μόνο και μόνο για την πίστη τους- είναι οι πιο αιματηρές.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Ισλαμαμπάντ, οι σιίτες παραπονούνται συχνά ότι η πακιστανική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις κι επιπλέον έχει απελευθερώσει επικίνδυνους μαχητές, οι οποίοι κατηγορούνται γι’ αυτές. Τον περασμένο μήνα, πάνω από 30 σιίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση σε τέμενος στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Σε άλλο επεισόδιο, στην Πεσαβάρ, ένοπλοι που μετακινούνταν με μοτοσικλέτα πυροβόλησαν και σκότωσαν μία Κινέζα και έναν ντόπιο, σε αγορά της πόλης, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί το κίνητρο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.