Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012
Οι κυρώσεις άγγιξαν την ιρανική κοινωνία
Του Robert F. Worth
The New York Times
Το μέτρο της ανησυχίας που διαπερνά την ιρανική κοινωνία μπορεί να φανεί στην οδό Μανουχερί της Τεχεράνης, όπου καθημερινά αλλάζουν χέρια αμερικανικά δολάρια. Η κυβέρνηση ανέβασε την επίσημη ισοτιμία του δολαρίου με το ριάλ και έστειλε την αστυνομία να πατάξει τη μαύρη αγορά, αλλά η καταρρέουσα εμπιστοσύνη στο ιρανικό νόμισμα δίνει ώθηση στην παράνομη συναλλαγή.
Η ιρανική οικονομία δεν έχει καταρρεύσει. Το ευρωπαϊκό εμπάργκο δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί και στα ράφια των καταστημάτων υπάρχουν άφθονα τρόφιμα. Όμως ο πανικός για την περικύκλωση του Ιράν, την πιθανότητα πολέμου και την προοπτική περισσότερων οικονομικών δυσκολιών εντείνεται. Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν και νέες κυρώσεις με το πάγωμα ιρανικών περιουσιακών στοιχείων και τον περιορισμό των συναλλαγών της ιρανικής κεντρικής τράπεζας. Ήδη, ο τελευταίος γύρος κυρώσεων σε βάρος της ιρανικής κεντρικής τράπεζας έχει αρχίσει να προξενεί άνευ προηγουμένου ζημίες στον ιρανικό ιδιωτικό τομέα. Όπως λένε άνθρωποι της αγοράς και αναλυτές, η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό έχει δυσκολέψει τόσο πολύ, που ακόμη και εύποροι επιχειρηματίες υποχρεούνται να μεταφέρουν οι ίδιοι αεροπορικώς δολάρια σε βαλίτσες.
«Τους τελευταίους μήνες οι επιχειρήσεις έρχονται και μας λένε ότι οι πελάτες τις εγκαταλείπουν επειδή φοβούνται ότι δεν θα πληρωθούν», είπε η 41χρονη Παρβανέχ, εργαζόμενη σε τράπεζα της Τεχεράνης.
Ο πανικός για την οικονομία έχει αναδείξει και πιθανώς εντείνει τον ανταγωνισμό στους κόλπους της ιρανικής πολιτικής ελίτ. Κάποια μέλη της, περιλαμβανομένων και μελών της επίλεκτης Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, έχουν διατυπώσει ανοιχτές επικρίσεις σε βάρος του ανώτατου ηγέτη, αγιατολάχ Χαμενεΐ. Πρόσφατα ένας από τους επιτελείς του προέδρου Αχμεντινετζάντ κατηγόρησε εμμέσως τον Χαμενεΐ ότι ανεβάζει τους τόνους στην αντιπαράθεση με τη Δύση βλάπτοντας το νόμισμα. Ήταν ακόμη μία ένδειξη της ρήξης ανάμεσα στον πρόεδρο και τον ανώτατο ηγέτη, η οποία είναι καθοριστική για την έκβαση των βουλευτικών εκλογών της 2ας Μαρτίου.
«Τώρα επικρίνουν τον Αχμεντινετζάντ, ακόμη και τον ανώτατο ηγέτη ονομαστικά, δεν είναι όπως παλιά», είπε ο Τζαβάντ, 45χρονος διευθυντής ταξιδιωτικού γραφείου.
Το Ιράν πλέον εισάγει τόσα βασικά είδη διατροφής όσα καλλιεργεί, αλλά οι περισσότεροι Ιρανοί έμποροι δεν θεωρούν ότι θα υπάρξουν πραγματικές ελλείψεις. Επισημαίνουν ότι το Ιράν ενισχύει τις σχέσεις του με χώρες της Ασίας και ότι και στο παρελθόν έβρισκε τρόπους να ξεπερνά τις κυρώσεις.
Ακόμη και οι Ιρανοί που διαφωνούν με την κυβέρνησή τους θεωρούν τις κυρώσεις άδικες. Η τιμή του φαρμάκου Ερσεπτίν για τον καρκίνο του μαστού έχει διπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο, ενώ στο νοσοκομείο Σοχάντα 1.200 καρκινοπαθείς παραλείπουν τις ακτινοθεραπείες γιατί τα μηχανήματα χάλασαν και οι κυρώσεις απαγορεύουν την εισαγωγή ανταλλακτικών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.