Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Παραδέχεται η Χεζμπολάχ πως υποστηρίχθηκε από το Ιράν

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Σάγιεντ Χάσαν Νασράλα παραδέχθηκε χθες για πρώτη φορά ότι το ριζοσπαστικό ένοπλο σιιτικό κίνημα έχει δεχθεί επί σειρά ετών οικονομική και υλική υποστήριξη από το Ιράν, αλλά διέψευσε ότι λαμβάνει εντολές από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Νασράλα είπε ότι η Χεζμπολάχ παραδεχόταν ότι λάμβανε μόνον πολιτική και ηθική στήριξη από το Ιράν διότι δεν ήθελε να «ενοχλήσει τα αδέλφια μας στο Ιράν» και αποφάσισε να αλλάξει στάση διότι η ιρανική ηγεσία ανακοίνωσε δημόσια ότι υποστηρίζει την παράταξη.

«Ναι, λάβαμε ηθική και πολιτική και υλική υποστήριξη σε όλες τις δυνατές μορφές από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν από το 1982», είπε ο Νασράλα μέσω τηλεδιάσκεψης σε μια ομιλία του για την επέτειο της γέννησης του προφήτη.

«Στο παρελθόν λέγαμε μόνο την μισή αλήθεια και σιωπούσαμε για την άλλη μισή. . . Όταν μας ρωτούσαν για την υλική και την οικονομική και τη στρατιωτική υποστήριξη μέναμε σιωπηλοί».

Ο Νασράλα είπε ότι το Ιράν ουδέποτε έδωσε διαταγές στην οργάνωσή του αφότου το σιιτικό αυτό κίνημα ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια, προσθέτοντας ότι εάν το Ισραήλ προέβαινε σε στρατιωτική επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Τεχεράνη «δεν θα ζητούσε τίποτε από τη Χεζμπολάχ». Εάν όμως αυτό συνέβαινε η ηγεσία της Χεζμπολάχ «θα σκεφτόταν και θα αποφάσιζε πώς θα αντιδράσει».

Εξάλλου ο Νασράλα διέψευσε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι το κίνημά του ενέχεται σε ξέπλυμα χρήματος ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σημειώνοντας ότι η υποστήριξη του Ιράν συνεπάγεται ότι η οργάνωση δεν χρειάζεται κεφάλαια.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι τρεις χρηματοοικονομικοί οργανισμοί του Λιβάνου που συνέδεσαν με τη Χεζμπολάχ ξέπλυναν από 240 εκατ. δολάρια διαμέσου της αγοράς μεταχειρισμένης αυτοκινήτων. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης των ναρκωτικών (DEA) παράλληλα κατηγορεί τη Χεζμπολάχ ότι αναμιγνύεται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών διευκολύνοντας την διακίνηση και την πώληση κοκαΐνης στην δυτική Αφρική.

Ο Νασράλα διέψευσε ότι η Χεζμπολάχ αναμιγνύεται σε ξέπλυμα χρήματος ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών, χαρακτηρίζοντας τέτοιες δραστηριότητες απαγορευμένες για θρησκευτικούς λόγους. «Ούτε ναρκωτικά, ούτε ξέπλυμα χρήματος και καθόλου εμπόριο», είπε αναφερόμενος στις δραστηριότητες του σιιτικού κινήματος.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ υπερασπίστηκε επίσης την υποστήριξη της οργάνωσης στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος προσπαθεί να συντρίψει την 11μηνη εξέγερση εναντίον του. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί το διάστημα αυτό στη χώρα.

Ο Νασράλα – ο οποίος είχε εξάρει τις εξεγέρσεις σε άλλες αραβικές χώρες που ανέτρεψαν τρία καθεστώτα το 2011 – είπε ότι ο Άσαντ εξακολουθεί να απολαμβάνει την υποστήριξη του στρατού κι ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, ενώ επέκρινε την αντιπολίτευση στη Συρία επειδή απορρίπτει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις και τις προσφορές για διάλογο που απευθύνει ο Άσαντ.

«Λένε ότι δεν θέλουν διάλογο και δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις [διότι] είναι πολύ αργά. Είναι πολύ αργά όταν γίνονται μάχες στη Συρία και υπάρχουν άνθρωποι που την ωθούν σε εμφύλιο πόλεμο;».

«Στοιχηματίζουν στην Δύση, στην Αμερική, στα χρήματα και στα όπλα για να ανατρέψουν το καθεστώς. Αλλά αυτό το στοίχημα θα το χάσουν», υποστήριξε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.