Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Πολύ δύσκολη μια επέμβαση στη Συρία

A. P., AFP

ΒΗΡΥΤΟΣ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, προειδοποίησε χθες ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα ήταν «ιδιαίτερα δύσκολη», ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «πρόωρη» οποιαδήποτε σκέψη εξοπλισμού της αντιπολίτευσης. «Η περίπτωση της Συρίας είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτή τη Λιβύης», τόνισε ο στρατηγός Ντέμπσεϊ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο συριακός στρατός είναι πολύ ικανός, διαθέτει εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα και επιπλέον χημικά, καθώς και βιολογικά όπλα». Οσον αφορά τη συριακή αντιπολίτευση, ο στρατηγός Ντέμπσεϊ επεσήμανε ότι προς το παρόν ουδείς είναι βέβαιος ποιος ή ποιοι ακριβώς βρίσκονται πίσω από τις διασπασμένες ομάδες των αντικαθεστωτικών.

Στο μεταξύ και ενώ ακτιβιστές από τη Χομς εξέφραζαν φόβους ότι επίκειται μεγάλη επιδρομή του συριακού στρατού στην πόλη, η κινεζική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία», που παραδοσιακά εκφράζει τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, κατηγόρησε χθες τη Δύση ότι οδηγεί τη Συρία στον εμφύλιο. «Αν οι δυτικές χώρες συνεχίσουν να υποστηρίζουν απόλυτα τη συριακή αντιπολίτευση η χώρα θα διολισθήσει στον εμφύλιο και τότε η ξένη στρατιωτική παρέμβαση θα είναι αναπόφευκτη», τονίζεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ζάι Τζουν, συναντήθηκε το Σάββατο στη Δαμασκό με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ. Ο κ. Ζάι εξέφρασε την υποστήριξη του Πεκίνου στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο του κ. Ασαντ. Ο τελευταίος έχει προκηρύξει δημοψήφισμα το Σάββατο για το νέο Σύνταγμα της χώρας. Οσον αφορά τα δύο ιρανικά πλοία που αγκυροβόλησαν την Κυριακή στην Ταρσό, πηγές προσκείμενες στη συριακή αντιπολίτευση ισχυρίζονταν ότι είναι εξοπλισμένα με συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου. «Παρεμβάλλονται στις συχνότητες που χρησιμοποιούμε, δυσχεραίνοντας τη μεταξύ μας επικοινωνία», δήλωσε στην αραβική εφημερίδα του Λονδίνου «Ασχάρκ Αλ Αουσάτ», Σύρος αντικαθεστωτικός. Πάντως, η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι τα δύο πλοία, ένα αντιτορπιλικό και ένα φορτηγό, αγκυροβόλησαν στην Ταρσό προκειμένου τα πληρώματά τους να συμμετάσχουν σε από κοινού εκπαιδευτική άσκηση με το πολεμικό ναυτικό της Συρίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.