Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Η Ευρώπη διολισθαίνει στην ύφεση




Του Mark Scott
The New York Times

Δεν είναι μόνο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ταλαιπωρούνται από το χρέος τους. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης. Καθώς συρρικνώνονται τα κέρδη και οι πωλήσεις τους, οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν, επικρατεί ανησυχία πως οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να δανειστούν τα κεφάλαια που χρειάζονται και θα αναγκασθούν να καταφύγουν σε δραστικά μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομία. «Υπάρχει έλλειψη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σε όλη την Ευρώπη» επισημαίνει ο Τζόναθαν Λόινς, οικονομολόγος της Capital Economics. Η πίεση εντείνεται. Οι αφερέγγυες επιχειρήσεις, που έχουν περισσότερα χρέη από περιουσιακά στοιχεία και ροές κεφαλαίων, αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% φέτος.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός υποχωρεί. Τον Ιανουάριο το μεγαλύτερο ανεξάρτητο διυλιστήριο πετρελαίου στην Ευρώπη, η ελβετική Petroplus Holdings, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης όταν οι πιστωτές της απαίτησαν την αποπληρωμή χρεών ύψους 1,75 δισ. δολ. Προσπάθησε να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές της, αλλά οι ΒNP Paribas, Credit Suisse και μερικές άλλες τράπεζες που έχουν εμπλακεί στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης αποφάσισαν πως η Petroplus δεν άξιζε τον κόπο. Είναι κακός οιωνός. Περίπου τα 2/3 των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας θα καταλήξουν στην πτώχευση, σύμφωνα με τον Λούντοβιτς Σουμπράν, οικονομολόγο της ασφαλιστικής πιστώσεων Euler Hermes.

Η Ευρώπη διολισθαίνει στην ύφεση με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία, να κάνει βουτιά η καταναλωτική εμπιστοσύνη και να υποχωρούν οι παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα. Οσες επιχειρήσεις εξαρτώνται κυρίως από τον καταναλωτή έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Τον Ιανουάριο ο βρετανικός κολοσσός λιανικών πωλήσεων Tesco εξέδωσε για πρώτη φορά μετά από 20 και πλέον χρόνια προειδοποίηση για μείωση κερδών, ανακοινώνοντας πως το 2012 θα είναι κατά 709 εκατ. δολ. λιγότερα από τις προβλέψεις. Η γαλλική Carrefour εκτιμά πως τα έσοδά της θα υποχωρήσουν κατά 15% έως 20% και οι πωλήσεις της θα πληγούν ιδιαιτέρως στη Γαλλία και τη νότια Ευρώπη. Χωρίς την οικονομική σωτηρία που μπορούν να προσφέρουν οι τράπεζες, όσες επιχειρήσεις έχουν μεγάλα κέρδη εκποιούν περιουσιακά τους στοιχεία και μειώνουν τις επενδύσεις τους για να διασφαλίσουν ρευστότητα.

Πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ κατέδειξε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μείωσαν τις πιστώσεις σε επιχειρήσεις το γ΄ τρίμηνο του 2011. Το πλέον ανησυχητικό για τις επιχειρήσεις είναι πως οι τράπεζες είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα τις περιόριζαν ακόμη περισσότερο το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Η έλλειψη ρευστότητας μπορεί να ανοίξει τις πόρτες σε ενδεχόμενες εξαγορές. Πολυεθνικές με μεγάλη ρευστότητα όπως η γερμανική Siemens και η ολλανδική Philips έχουν επιδοθεί σε κυνήγι περιουσιακών στοιχείων εταιρειών με οικονομικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.