Έκλεισαν τα μισά εκλογικά τμήματα στην πόλη Άντεν εξαιτίας «επιθέσεων» αυτονομιστών.
Τουλάχιστον 4 νεκροί σε συγκρούσεις που αμαύρωσαν τις προεδρικές εκλογές
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε συγκρούσεις στη νότια Υεμένη, όπου διεξάγεται ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου.
Οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με μέλη φυλών τα οποία προσπαθούσαν να εμποδίσουν τούς ψηφοφόρους να μπουν στα εκλογικά τμήματα, ενώ επιτέθηκαν σε μερικά από αυτά.
Ο 67χρονος αντιπρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι είναι ο μοναδικός υποψήφιος.
«Η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ παρακολουθούν στενά τη διαδικασία» δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενομάρ σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Σαναά.
Στη νότια πόλη αλ Μακάλα, τουλάχιστον 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και σε άτομα που τάσσονταν εναντίον της ψηφοφορίας.
Ο υπουργός Πληροφοριών Άλι αλ Αμράνι ανέφερε ότι η ψηφοφορία ήταν η αρχή ενός νέου δρόμου για την Υεμένη και ότι η προσέλευση ήταν μεγάλη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA.
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτήν την ιστορική ημέρα όπου θα απελευθερωθώ από την κυβέρνηση του Σάλεχ για πρώτη φορά στη ζωή μου» δήλωσε ο Αμπντουλά αλ Χαμάντι από τη Σαναά, όπου η ψηφοφορία διεξήχθη χωρίς προβλήματα.
Οι σημερινές προεδρικές εκλογές, στις οποίες υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, ο ως σήμερα αντιπρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, καθιστούν οριστική και επίσημη την αποχώρηση του Άλι Αμπντάλα αλ Σάλεχ από την εξουσία έπειτα από 33 χρόνια, μετά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον πέρυσι. Ωστόσο, οι γιοι του Σάλεχ συνεχίζουν να βρίσκονται επικεφαλής σημαντικών μονάδων του στρατού και υπηρεσιών ασφαλείας.
«Οι εκλογές είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση που έπληξε την Υεμένη την περασμένη χρονιά», είπε ο Χάντι σε δηλώσεις του αφού ψήφισε.
Ο Σάλεχ, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για θεραπεία από τα εγκαύματα που υπέστη κατά την απόπειρα δολοφονίας του τον περασμένο Ιούνιο, είναι ο τέταρτος άραβας ηγέτης που ανατρέπεται μετά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο και την εξέγερση και τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.
«Πλέον κηρύσσουμε το τέλος της εποχής του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και θα οικοδομήσουμε μια νέα Υεμένη», δήλωσε η Ταουακούλ Κάρμαν, η οποία βραβεύτηκε με Νομπέλ Ειρήνης το 2011, ενώ περίμενε να ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Σαναά.
Πάνω από 10 εκατ. Υεμενίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, επί του συνόλου των 24 εκατ. πολιτών της χώρας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.