Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Βίαιες οι διαδηλώσεις για το Κοράνι

Πραγματοποιήθηκαν χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σε πολλές πόλεις του Αφγανιστάν
A.P., Reuters, AFP

ΚΑΜΠΟΥΛ. Επτά, τουλάχιστον, νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των βίαιων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε πολλές πόλεις του Αφγανιστάν, με αφορμή τη βεβήλωση αντιτύπων του Κορανίου από Αμερικανούς στρατιώτες στη βάση του Μπαγκράμ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην επαρχία Παρουάν, όπου βρίσκεται και η βάση του Μπαγκράμ, ένας στην Τζαλαμπαμπάντ και ένας στη Λογκάρ. Αφγανοί αξιωματούχοι, επίσης, ισχυρίζονταν ότι υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας αμερικανικών συμφερόντων άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που διαδήλωνε έξω από βάση του ΝΑΤΟ στα προάστια της Καμπούλ. Από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, πάντως, ανακοινώθηκε ότι διεξάγεται έρευνα γύρω από το συγκεκριμένο συμβάν.

Χιλιάδες εξαγριωμένοι μουσουλμάνοι ξεχύθηκαν και χθες στους δρόμους των μεγαλύτερων αστικών κέντρων, καθώς η δημόσια συγγνώμη του Αμερικανού διοικητή της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν, στρατηγού Τζον Αλεν, για το προχθεσινό περιστατικό της πυρπόλησης αντιτύπων του Κορανίου αποδείχθηκε ανεπαρκής προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα. Φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και υπέρ των Ταλιμπάν, οι διαδηλωτές εκτόνωσαν την οργή τους πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα σε βάσεις του ΝΑΤΟ και σε κτιριακά συμπλέγματα που ανήκουν σε ξένους εργολάβους.

«Αφού οι Αμερικανοί μάς προσβάλλουν σε τέτοιο βαθμό, εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από την ένταξη στους Ταλιμπάν», δήλωσε ο 18χρονος Ατζμάλ από την Καμπούλ. Ο υπαρχηγός της αστυνομίας στην Καμπούλ, Νταούντ Αμίν, επιβεβαίωσε ότι πάνω από είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα και δήλωσε ότι «ναι μεν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι κατοχυρωμένο, αλλά οι διαδηλωτές οφείλουν να συμπεριφέρονται στο πλαίσιο της νομιμότητας».

Στη δε Παρουάν, ο διοικητής της αστυνομίας, Ακράμ Μπιζγκάντ, ισχυρίστηκε ότι ένοπλοι Ταλιμπάν είχαν διεισδύσει στον κυρίως όγκο των διαδηλωτών: «Οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι δέκα να τραυματιστούν». Παρόμοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και στην επαρχία Λογκάρ, όπου οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ σε βάρος του πλήθους που πετούσε πέτρες στην κατεύθυνση του γραφείου του τοπικού κυβερνήτη, με συνέπεια να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Τη στιγμή που οι αλλεπάλληλες επικοινωνιακές γκάφες των Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι μοιάζουν να αδυνατούν να αντιληφθούν τις θρησκευτικές ευαισθησίες των Αφγανών, θέτουν σε κίνδυνο το σχέδιο του Λευκού Οίκου για μια ομαλή αποχώρηση από το Αφγανιστάν, Αμερικανός αξιωματούχος έδωσε μια άλλη εκδοχή του συμβάντος. «Οι κρατούμενοι στη φυλακή της βάσης του Μπαγκράμ χρησιμοποιούσαν τα αντίτυπα του Κορανίου προκειμένου να ανταλλάσσουν κωδικοποιημένα μηνύματα εξτρεμιστικού περιεχομένου», δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το προσωπικό έλαβε διαταγή να τα καταστρέψει», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με καταγγελία Αφγανών εργαζομένων στη βάση του Μπαγκράμ, Αμερικανοί στρατιώτες επιχείρησαν να κάψουν μεγάλη ποσότητα αντιτύπων του Κορανίου μαζί με άλλα απορρίμματα. Περίπου εξήντα με εβδομήντα αντίτυπα φέρεται, εντέλει, να κάηκαν.

Σε ακόμα ένα περιστατικό, που κάθε άλλο παρά συμβάλλει στον κατευνασμό της αφγανικής κοινής γνώμης, νατοϊκό ελικόπτερο έπληξε χθες από σφάλμα σχολείο θηλέων στο ανατολικό Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννέα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.