Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ερευνα για το τελεσίγραφο των Τούρκων στρατηγών

ΑΓΚΥΡΑ. Την έναρξη έρευνας για την υπόθεση του τελεσιγράφου, που είχε στείλει ο τουρκικός στρατός στην κυβέρνηση Ερντογάν το 2007, πυροδοτώντας σοβαρή πολιτική και θεσμική κρίση, διέταξε εισαγγελέας της Αγκυρας. Καταφέροντας ένα ακόμη πλήγμα κατά των στρατηγών, οι οποίοι επικαλέστηκαν τότε την ανάγκη προστασίας του κοσμικού κράτους από το πολιτικό Ισλάμ, η Εισαγγελία αποφάσισε να διερευνήσει πληθώρα καταγγελιών σχετικά με εκείνο το τελεσίγραφο του στρατού, υποκινητής του οποίου θεωρείται ο πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, σήμερα απόστρατος, στρατηγός, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Την ώρα που στο εσωτερικό η κυβέρνηση Ερντογάν μειώνει σταδιακά τα προνόμια των στρατηγών, στο εξωτερικό ενισχύει τους δεσμούς της με την ισλαμική οργάνωση Χαμάς.

Η ανακοίνωση των στρατιωτικών, την 27η Απριλίου του 2007, που έμεινε στη μνήμη πολλών με τον χαρακτηρισμό e-coup (ηλεκτρονικό πραξικόπημα), είχε δημοσιοποιηθεί στον ιστότοπο του στρατού στο Διαδίκτυο και ανακαλούσε στην τάξη την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας να παρέμβει, προκειμένου να προστατέψει τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Σήμερα, κι ενώ δεκάδες αξιωματικοί, εν ενεργεία και αποστρατεία, έχουν ήδη προφυλακιστεί για συνωμοσίες στις οποίες φέρονται να συμμετείχαν με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης, το τελεσίγραφο του 2007 γίνεται αφορμή για νέες έρευνες, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Χουριέτ» και «Ραντικάλ».

Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ, 71 ετών, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι είχε συντάξει το κείμενο, καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί, αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Αγκυρας με τη Χαμάς, νέα σχόλια πυροδότησε η επίσκεψη του επικεφαλής της οργάνωσης στο σπίτι του Τούρκου πρωθυπουργού, στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο μήνα. «Σήμερα τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες κυματίζουν πλάι πλάι στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας», όπως έγραψε το Ασοσιέτεντ Πρες. Η τουρκική κυβέρνηση έχει διαψεύσει μεν τα σχέδια για τη μεταφορά της έδρας του Χαλέντ Μασάλ, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, από τη Δαμασκό στην Αγκυρα, «αλλά ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η διατύπωσή της στη σχετική ανακοίνωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ν’ ανοίξει ένα γραφείο της Χαμάς στην Τουρκία», σημείωσε το πρακτορείο. «Η Τουρκία θα επιθυμούσε να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στη Χαμάς, στο πλαίσιο του γενικού της προγράμματος με σκοπό την ενίσχυση της επιρροής της στην περιοχή», σχολίασε ο Τούρκος αναλυτής, ο οποίος εδρεύει στις ΗΠΑ, Χάουαρντ Αϊσενστατ. «Σίγουρα, η παρακμή της Συρίας έχει κάνει πιο ελκυστική αυτή τη σχέση για τη Χαμάς», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του τουρκικού κέντρου ερευνών, TESEV, η Τουρκία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Μέση Ανατολή, όπως και στη βόρεια Αφρική. Τέσσερις στους πέντε κατοίκους της Μέσης Ανατολής έχουν θετική εικόνα για τη χώρα. Με ποσοστό των οπαδών της να φθάνει το 78%, η Τουρκία κατατάσσεται πρώτη στον κατάλογο των χωρών που χαίρουν της μεγαλύτερης εκτίμησης στην ευρύτερη περιοχή. Στη Λιβύη, η Τουρκία αξιολογείται θετικά από το 93%, στην Αίγυπτο η δημοτικότητά της φθάνει το 86% και στα παλαιστινιακά εδάφη το 89%. Σχεδόν το 77% κρίνει θετική την επιρροή της Τουρκίας στην ειρήνη της περιοχής και το 61% θεωρεί ότι η χώρα συνιστά πρότυπο για τη Μέση Ανατολή. Η δημοτικότητα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, σημειωτέον, δεν ξεπερνά το 33%, ενώ και της Γαλλίας περιορίζεται στο 46%. Για τη Σαουδική Αραβία, θετική γνώμη εξέφρασε το 64% των συνολικά 2.323 ερωτηθέντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.