Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η Τεχεράνη απαντά με αποφασιστικότητα

Απειλεί με στρατιωτικά αντίποινα τις ΗΠΑ και το Ισραήλ
Reuters, AFP

Με διπλό μήνυμα αποφασιστικότητας απάντησε χθες το Ιράν στις ολοένα και περισσότερο οδυνηρές, οικονομικές κυρώσεις της Δύσης και στα επίμονα σενάρια περί επικείμενου στρατιωτικού πλήγματος από το Ισραήλ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, ο Ιρανός πρεσβευτής Μαχμούντ Ρεζά Σατζαντί δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διαπράξουν μέγα σφάλμα, εάν αποτολμήσουν να επιτεθούν στη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου του ΟΠΕΚ. «Το Ιράν είναι απολύτως ικανό να απαντήσει στις ΗΠΑ με στρατιωτικά πλήγματα σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου», δήλωσε ο Ιρανός διπλωμάτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ταξίαρχος Μασούντ Γιατζαγερί, αναπληρωτής αρχηγός γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ΗΠΑ και Ισραήλ δεν είναι σε θέση να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Τεχεράνης γιατί και οι δύο χώρες είναι ευάλωτες στα ιρανικά αντίποινα. Στο παρελθόν, το Ιράν είχε απειλήσει ότι θα απαντήσει σε ενδεχόμενη επίθεση με πλήγματα εναντίον αμερικανικών βάσεων στην περιοχή του Κόλπου και ότι θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, απ’ όπου διακινείται μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης ήρθε να ενισχύσει με τον τρόπο του δημοσίευμα της ισραηλινής ενημερωτικής ιστοσελίδας ynetnews.com, κατά το οποίο ξένες πρεσβείες στο Ισραήλ καταστρώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την απομάκρυνση των υπηκόων τους από τη χώρα σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν.

Στο μεταξύ, το ιρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόταση για διακοπή της παροχής πετρελαίου προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., προτού αυτά εφαρμόσουν τις κυρώσεις που αποφάσισαν εναντίον της Τεχεράνης. Οι εν λόγω κυρώσεις προβλέπεται να εφαρμοστούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, μετά τη λήξη των υφιστάμενων ενεργειακών συμβάσεων με το Ιράν. Η πρόταση του ιρανικού κοινοβουλίου, την οποία υπογράφουν 200 βουλευτές σε σύνολο 290, επισπεύδει τις εξελίξεις, σε μια δύσκολη στιγμή για την ευρωπαϊκή οικονομία και τάσσεται υπέρ της αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων για την πώληση ιρανικού πετρελαίου.

Εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του Reuters πιστοποιεί ότι οι επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν ΗΠΑ και Ε.Ε. αρχίζουν να αποκτούν «συντριπτικές» διαστάσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ιρανικοί εμπορικοί οίκοι συναντούν αυξανόμενες δυσκολίες να προμηθευτούν ρύζι, λάδι και άλλα βασικά είδη διατροφής, όπως και ζωοτροφές σαν το καλαμπόκι, με συνέπεια να τριπλασιαστεί μέσα σε λίγους μήνες η τιμή του κρέατος. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεργία και τον υψηλό πληθωρισμό, η εξέλιξη αυτή επιδεινώνει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών, κάτι που ενδεχομένως επηρεάσει τις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου.

Αλλος ένας πονοκέφαλος για τον πρόεδρο της χώρας Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ ήρθε να προστεθεί χθες, καθώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον αναγκαίο αριθμό υπογραφών βουλευτών ώστε να τον υποχρεώσουν να απολογηθεί ενώπιον του κοινοβουλίου για «κακοδιαχείριση» της οικονομίας. Μεταξύ άλλων, ο Αχμεντινετζάντ θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.