Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012
Βέτο από Ρωσία και Κίνα στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία
Η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο στην έγκριση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία.
Η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο υποστήριζε την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να παραχωρήσει τη θέση του.
Τα υπόλοιπα 13 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, το οποίο θα έλεγε πως το συμβούλιο «υποστηρίζει πλήρως» το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Μοχάμεντ Λουλισκί, πρεσβευτής του Μαρόκου στον ΟΗΕ, του μοναδικού αραβικού μέλους του δεκαπενταμελούς συμβουλίου, εξέφρασε τη «μεγάλη λύπη και απογοήτευσή» του που η Μόσχα και το Πεκίνο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ακυρώσουν το ψήφισμα.
Ο Γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό είπε στο συμβούλιο: «Είναι μια θλιβερή ημέρα για αυτό το συμβούλιο, μια θλιβερή μέρα για όλους τους Σύρους, και μια θλιβερή μέρα για τη δημοκρατία».
Διπλωμάτες δήλωσαν πως η Κίνα αναμενόταν να ακολουθήσει τη Ρωσία. Η απόφαση της Ρωσίας να καταψηφίσει το ψήφισμα ήρθε μετά την απόρριψη από αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ευρώπης μιας σειράς ρωσικών τροποποιήσεων στο σχέδιο ψηφίσματος.
Μπαν Κι Μουν: Το αποτέλεσμα υπονομεύει το ρόλο του ΟΗΕ
Η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα το οποίο να τερματίζει τη βία στη Συρία υπονόμευσε το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι Μουν.
«Είναι μεγάλη απογοήτευση για το λαό της Συρίας και της Μέσης Ανατολής, και για όλους τους υποστηρικτές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο γενικός γραμματέας σε μια δήλωση.
«Υπονομεύει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας σε αυτήν την περίοδο όταν οι συριακές αρχές πρέπει να ακούσουν μια ενωμένη φωνή που να καλεί σε άμεσο τερματισμό της βίας τους εναντίον του συριακού λαού».
Ο Μπαν ανέφερε πως καθώς η κρίση στη Συρία βαθαίνει, «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχασε μια ευκαιρία να αναλάβει ενωμένη δράση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει... να σφυρηλατηθεί ένα ειρηνικό μέλλον, με δημοκρατία και αξιοπρέπεια», και τόνισε πως το καθεστώς πρέπει να τερματίσει όλη τη βία.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρει ακόμη πως «παρά το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, η διεθνής κοινότητα και ο συριακός λαός πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες για να βρεθεί μια πολιτική μετάβαση προς τη δημοκρατία η οποία θα διευθύνεται από τους ίδιους τους Σύρους» και υπογράμμισε πως τα Ηνωμένα Έθνη «είναι διατεθειμένα να εργαστούν σε στενή συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο και άλλους» για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
«Δράση με δύναμη» ζητά η Χ. Κλίντον
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε πως είναι καιρός το Συμβούλιο Ασφαλείας να «δράσει με δύναμη» όσον αφορά τη Συρία, αφού αναγνώρισε ότι δεν κατέστη δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές με την Κίνα και τη Ρωσία.
Η Κλίντον έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Μόναχο, ενώ η Κίνα και η Ρωσία απέρριπταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο ψηφίσματος που καταδίκαζε την αιματηρή καταστολή στη Συρία.
Εκτίμησε πως η απόφαση να παρεμποδιστεί αυτή η απόφαση είναι σαν «να επωμιζόμαστε την ευθύνη των φρικαλεοτήτων που διαπράττονται στη Συρία».
Χαρακτήρισε «εφιάλτη» την κατάσταση στην πόλη Χομς, προπύργιο της εξέγερσης, όπου περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Οι συριακές αρχές αρνούνται από την πλευρά τους ότι βομβάρδισαν τη Χομς και κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι διεξήγαγε τις επιθέσεις αυτές εναντίον της πόλης στην προσπάθεια να επηρεάσει τον ΟΗΕ.
«Τι άλλο χρειαζόμαστε για να δράσουμε με δύναμη στο Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε η Κλίντον και πρόσθεσε πως: «Πρέπει να δράσουμε τώρα», γιατί κάθε μέρα που περνά αυξάνει τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.