Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Νέα εστία έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στο μικροσκόπιο της τουρκικής βουλής το καθεστώς κυριαρχίας δύο μικρών νησιών του ανατολικού Αιγαίου
Του Νίκου Στέλγια

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου σχολίασε ότι «για ορισμένες νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο υπάρχουν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης και της κυριαρχίας, και η Τουρκία επιθυμεί λύση για αυτά».


Στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας λαμβάνει χώρα μια πολύ σημαντική συζήτηση τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και γύρω από τα ενεργειακά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου. Βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) φέρνει στο προσκήνιο των συζητήσεων το καθεστώς κυριαρχίας δύο μικρών νησιών και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αποδέχεται ότι «υπάρχει πρόβλημα». Η συγκεκριμένη εξέλιξη λαμβάνει χώρα τη στιγμή που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών βάλλουν κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικού με αφορμή τις τελευταίες τοποθετήσεις της Αθήνας σχετικά με το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, σε σημερινό της δημοσίευμα, η τουρκική εφημερίδα «Haberturk», σε μικρό μονόστηλο της πρώτης σελίδας και με τον τίτλο «Το Αγαθονήσι είναι δικό μας;» γράφει ότι στην ερώτηση σχετικά με την απαίτηση των Ελλήνων για διαβατήριο στο Αγαθονήσι, ο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου είπε «υπάρχει πρόβλημα κυριαρχίας».

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι στο ερώτημα του βουλευτή του MHP Ερκάν Ακτσάι, ο οποίος είπε «πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να ζητάει διαβατήριο από τους Τούρκους που πηγαίνουν για πικ-νικ σε αυτά τα νησιά;», υπήρξε απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών ότι «υπάρχει πρόβλημα σχετικά με το σε ποιον ανήκουν ορισμένα νησάκια». Ο βουλευτής του ΜΗΡ κ. Ακτσάι ισχυρίστηκε ότι το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι είναι τουρκικά εδάφη από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και ρώτησε πώς μπορεί η Ελλάδα να ζητάει διαβατήρια. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου σχετικά με το θέμα είπε: «Για ορισμένες νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, υπάρχει σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της κυριαρχίας, και η Τουρκία επιθυμεί λύση για αυτά».

Ο βουλευτής του MHP έθεσε το ερώτημα σε σχετική επερώτηση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο Ακτσάι είπε πως ενώ μέχρι το 2004 οι Τούρκοι μετέβαιναν στα νησιά αυτά για μονοήμερες εκδρομές, στη συνέχεια ξεκίνησε εγκατάσταση Ελλήνων και στο νησί αυτό εγκαταστάθηκαν και Έλληνες στρατιώτες. Επίσης, είπε ότι το 2008 ο Έλληνας Γενικός Επιτελάρχης και το 2009 ο Έλληνας Πρόεδρος μετέβησαν στα νησιά αυτά και επισκέφθηκαν τους στρατιώτες και τους πολίτες και έριξαν τον σταυρό στη θάλασσα την ημέρα των Θεοφανίων.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε πως τα βασικά έγγραφα αναφορικά με την κυριαρχία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και με το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947 και πρόσθεσε: «Μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας υπάρχει σειρά προβλημάτων αναφορικά με την κυριαρχία ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και τα προβλήματα αυτά συζητούνται μέσω του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Η χώρα μας επιθυμεί για τα προβλήματα αυτά να βρεθεί μόνιμη λύση βάσει της αρχής της ευθυδικίας και λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας».

Ο κ. Ακτσάι που θύμωσε με την απάντηση του κ. Νταβούτογλου είπε: «Οι Έλληνες υπουργοί διεκδικούν δικαιώματα πάνω σε ένα νησί που δεν τους ανήκει και συνεχίζουν την κατάληψή του. Όμως ο δικός μας υπουργός διστάζει ακόμα και να διεκδικήσει δικαίωμα πάνω σε ένα νησί που του ανήκει. Υπάρχει πρόβλημα κυριαρχίας. Μετά τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή το 1549 δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο νησί πέρασε στους Έλληνες. Η Συνθήκη της Λωζάννης και η Συνθήκη των Παρισίων δεν περιέχουν άρθρο που να δείχνει ότι αυτά τα δύο νησιά αφέθηκαν στους Έλληνες. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα δύο νησιά συνεχίζουν να είναι δικά μας. Πρόκειται για έμπρακτη κατάληψη των Ελλήνων. Δεν θα εγκαταλείψουμε το θέμα».

Ας σημειωθεί ότι η νέα εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έρχεται σε μια στιγμή που τα μεγάλα ΜΜΕ της Τουρκίας επικεντρώνονται στη χθεσινή τοποθέτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σχετικά με τη δημιουργία του νέου τουρκικού συντάγματος.

Σήμερα, η εφημερίδα «Vatan» αναφέρει ότι ο Πατριάρχης «Φαναρίου» Βαρθολομαίος κατέθεσε χθες στη Συνταγματική Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης 18 προτάσεις για το νέο Σύνταγμα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Η «Zaman» αναφέρει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έπειτα από πρόσκληση της Συνταγματικής Επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κατέθεσε επί μιάμιση ώρα χθες τις απόψεις του για το νέο Σύνταγμα.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας προσκλήθηκαν μειονοτικές ομάδες για να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαμόρφωσης νέου Συντάγματος. «Επιθυμούμε πραγματική ισότητα, όχι απλώς ισότητα στα χαρτιά», τόνισε.

Η «Vatan» προσθέτει ότι, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο νέο Σύνταγμα πρέπει να υπάρξει αναφορά στη Λωζάννη και έκανε αναφορά στον τουρκισμό. Τουρκισμός είναι, είπε, η διατύπωση της αλληλεγγύης και της συνύπαρξης όλων των Τούρκων πολιτών.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.