Παρά τη διεθνή κατακραυγή για τους θανάτους των ξένων δημοσιογράφων στην πόλη
A.P., Reuters, AFP
Μπορεί ο τραγικός θάνατος της διακεκριμένης Αμερικανίδας δημοσιογράφου Μαρί Κόλβιν και του νεαρού Γάλλου φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ την περασμένη Τετάρτη στη Χομς να ενέτεινε τη διεθνή κατακραυγή κατά του καθεστώτος Ασαντ, εντούτοις το ανελέητο σφυροκόπημα της πόλης αυτής συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, οι σοροί της Κόλβιν και του Οσλίκ δεν είχαν επαναπατρισθεί, καθώς τα καταιγιστικά πυρά του συριακού πυροβολικού καθιστούσαν αδύνατη τη μεταφορά τους εκτός πόλης. Στη δε αυτοσχέδια κλινική της συνοικίας Μπάμπα Αμρ, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των κυβερνητικών δυνάμεων, παρέμεναν εγκλωβισμένοι ακόμα τρεις τραυματίες ξένοι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων η Γαλλίδα ανταποκρίτρια της Le Figaro, Εντίτ Μπουβιέ. Την ίδια στιγμή και ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας υπογράμμιζε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι δημοσιογράφοι διείσδυσαν με μυστικότητα στη Χομς από τον γειτονικό Λίβανο και ως εκ τούτου δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη για τον θάνατό τους, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμούσε ότι το καθεστώς είναι αποφασισμένο να συντρίψει κάθε ίχνος αντίστασης στην πόλη-προπύργιο των εξεγερθέντων.
Σε μια προσπάθεια, πάντως, να κλιμακωθεί η πίεση στον Μπασάρ Ασαντ, τα Ηνωμένα Εθνη άφησαν την Πέμπτη να διαρρεύσει ότι η διεθνής ανεξάρτητη επιτροπή για τη Συρία έχει συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία έτσι ώστε να στοιχειοθετηθούν μελλοντικά κατηγορίες σε βάρος υψηλόβαθμων στελεχών του καθεστώτος. Η επιτροπή, υπό τον Βραζιλιάνο Πάολο Πινέιρο, παρέδωσε στην Υπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, ογκώδη φάκελο στον οποίο περιέχονται 369 καταθέσεις θυμάτων της «βαρβαρότητας» των καθεστωτικών δυνάμεων, οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και εικόνες από δορυφόρους. «Οι κυβερνητικές δυνάμεις πυροβόλησαν εν ψυχρώ γυναικόπαιδα και βασάνισαν τραυματίες στα νοσοκομεία κατόπιν εντολών από ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής ηγεσίας», υπογραμμίζεται στη σχετική έκθεση. Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -δολοφονίες αμάχων, απαγωγές- και από μέλη του φίλα προσκείμενου στην αντιπολίτευση Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA). Επιπλέον, βάσει των σημερινών δεδομένων θεωρείται σίγουρο ότι η Ρωσία, η οποία ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει τη βαθιά της θλίψη για τις απώλειες των δημοσιογράφων, θα αντιταχθεί σε μια τέτοια κίνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Στο μεταξύ, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Κίνας, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στην Τύνιδα η συνδιάσκεψη των «Φίλων της Συρίας». Τα κράτη της Δύσης και εκείνα του Αραβικού Συνδέσμου που συμμετείχαν κάλεσαν το καθεστώς Ασαντ να συναινέσει άμεσα στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών στο εσωτερικό της Συρίας. Διπλωματικές πηγές, μάλιστα, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων, αυστηρότερων οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος. Στη συνδιάσκεψη τέθηκε και το ζήτημα του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών, άποψη που πάντως βρίσκει αντίθετο τον Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ. Ο τελευταίος εξέφρασε στις αρχές της εβδομάδας την άποψη ότι δεν είναι συνετό να εξοπλίσει κανείς μια διαιρεμένη αντιπολίτευση πίσω από την οποία ουδείς πραγματικά γνωρίζει τι κρύβεται.
Πίσω, πάντως, από τα λόγια του στρατηγού Ντέμπσεϊ ίσως κρύβεται η διαπίστωση ότι η διένεξη εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε μια επικίνδυνη διαμάχη μεταξύ σουνιτών και σιιτών, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Μ. Ανατολή. Ενώ το καθεστώς Ασαντ εξοπλίζεται από το σιιτικό Ιράν και τη Ρωσία, οι εξεγερθέντες αναζητούν υποστήριξη από τα κράτη της Δύσης και τους Αραβες μονάρχες μέχρι τη σουνιτική Αλ Κάιντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.