Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Το Ιράν σταματά το πετρέλαιο

Διέκοψε εξαγωγές προς Βρετανία και Γαλλία, προειδοποιεί ότι έπονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Reuters, A.P., AFP

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Στα υψηλότερα επίπεδα εννεαμήνου κυμάνθηκε χθες το πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι διέκοψε τις εξαγωγές προς τη Βρετανία και τη Γαλλία, καθώς και την προειδοποίηση ότι έπονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, και ενώ εκκρεμεί η έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έφθασε χθες στην Τεχεράνη αντιπροσωπεία των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας με επικεφαλής τον Βέλγο Χέρμαν Νέκερτς.

Η διακοπή των εξαγωγών προς τη Βρετανία και τη Γαλλία, που ανακοινώθηκε από το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου το βράδυ της Κυριακής, έχει περισσότερο συμβολικό και λιγότερο ουσιαστικό περιεχόμενο, εφόσον η Βρετανία προμηθεύεται το 1% του πετρελαίου της από το Ιράν και η Γαλλία έχει ήδη διακόψει τις εισαγωγές. Παρ' όλα αυτά, το πετρέλαιο έφθασε στα 105 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές τη Δευτέρα. Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου προέβλεψε ότι οι τιμές θα ανεβούν ακόμη περισσότερο. «Η τωρινή κατάσταση της αγοράς δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα το πετρέλαιο να ξεπεράσει τα 150 δολάρια το βαρέλι», είπε ο Αχμέντ Καλεμπανί. Κάποιοι αναλυτές διαφωνούν, τονίζοντας ότι η επιβράδυνση της οικονομίας σε Ευρώπη και Ασία μπορεί να προσγειώσει τις τιμές.

«Αν οι εχθρικές ενέργειες κάποιων άλλων ευρωπαϊκών κρατών συνεχιστούν, οι εξαγωγές πετρελαίου προς αυτές τις χώρες θα σταματήσουν», είπε ο Καλεμπανί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Μερ. Η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ιρανικό πετρέλαιο είναι η Ελλάδα, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Το Ιράν διακόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου προκαταβολικά επιχειρώντας να προλάβει την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος του, οι οποίες αποφασίστηκαν τον Ιανουάριο και θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο. Την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ είπε ότι οι κυρώσεις προς την Τεχεράνη θα εφαρμοστούν «με αυστηρότητα».

Αντίθετα, ο Ιρανός ομόλογός του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί προέβλεψε ότι η ψυχρότητα ανάμεσα στο Ιράν και στην Ευρώπη δεν θα κρατήσει πολύ. «Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και στην Ευρώπη δεν μπορούν να μείνουν αδρανείς για πολύ», είπε. «Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν χωρίς να έχουν ανάγκη το Ιράν, ούτε το Ιράν μπορεί να πιστεύει ότι δεν χρειάζεται την Ευρώπη, εφόσον είμαστε συμπληρωματικά τμήματα ο ένας του άλλου».

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία περιλαμβάνονται μαζί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα στις έξι χώρες που αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν ζήτησε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με επιστολή προς την επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. βαρώνη Αστον. Παράγοντας που θα επηρεάσει τις συνομιλίες είναι και το αποτέλεσμα των επιθεωρήσεων της ΙΑΕΑ υπό τον Χέρμαν Νέκερτς. Η πενταμελής ομάδα υπό τον Νέκερτς, στη δεύτερη επίσκεψή της στην Τεχεράνη, θα ζητήσει απαντήσεις από το Ιράν σχετικά με τις κατηγορίες ότι το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα υποκρύπτει προσπάθειες απόκτησης πυρηνικών όπλων. Σε όλες τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων και των υπογείων, υπάρχουν κάμερες της ΙΑΕΑ, αλλά οι επιθεωρητές ζητούν πρόσβαση και σε στρατιωτικές βάσεις, όπως η βάση του Παρτσίν. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες υποψιάζονται ότι στη βάση αυτή έχουν γίνει πειράματα με εκρηκτικά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην παρασκευή πυρηνικών όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.