Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Διερευνητικές οι επαφές με Ταλιμπάν

Reuters

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Διερευνητικές επαφές είχαν στο Πακιστάν εκπρόσωποι των Αφγανών Ταλιμπάν και της αμερικανικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης της Καμπούλ. Αυτό αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Wall Street Journal σε συνέντευξη του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.

«Οφείλω να υπογραμμίσω τη διερευνητική φύση των διαπραγματεύσεων. Δεν πρόκειται για απευθείας συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν», επεσήμανε χθες ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στο Ισλαμαμπάντ, Ουμάρ Νταουτζάι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ο πρόεδρος Καρζάι αποκάλυψε ότι οι Ταλιμπάν έχουν εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον για υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας που θα δώσει τέλος στον δεκαετή πόλεμο στη χώρα. Ο Αφγανός πρόεδρος απέφυγε, όμως, να αποκαλύψει την τοποθεσία των συνομιλιών ή να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα απειλούσε την αίσια έκβαση της διπλωματικής προσπάθειας.

Οι Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει τον περασμένο μήνα τα εγκαίνια πολιτικού τους γραφείου στο Κατάρ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η οργάνωση είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με στόχο την είσοδό της σε κυβέρνηση συνεργασίας. Η Ουάσιγκτον επιδιώκει την ενίσχυση των διπλωματικών επαφών της κυβέρνησης της Καμπούλ με τους Ταλιμπάν, ώστε να μπορέσει να εμφανίσει πρόοδο στο αφγανικό πρόβλημα ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στις 20 και 21 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.