A.P., Reuters
ΡΑΜΑΛΑ. Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με πρωταρχικό στόχο να οδηγήσουν τους Παλαιστινίους σε προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές πριν από το τέλος του έτους, κατέληξαν αιφνιδιαστικά χθες στο Κατάρ οι πολιτικές ηγεσίες της Φατάχ και της Χαμάς. Βάσει των συμφωνηθέντων, τα οποία θεωρούνται από την πλειονότητα των αναλυτών απόρροια της αδυναμίας της Δύσης να επανεκκινήσει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται από τεχνοκράτες και θα εξακολουθήσει να τελεί υπό τον μετριοπαθή ηγέτη της Φατάχ και πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Πήγες προσκείμενες στο Κατάρ, από την πλευρά τους, άφηναν να διαρρεύσει ότι ο κ. Αμπάς θα αναλάβει την πρωθυπουργία, δεδομένου ότι η Χαμάς είχε θέσει ως προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας την απομάκρυνση του φιλοδυτικού πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαλάμ Φαγιάντ, από το αξίωμά του. Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς κατέλαβε με πραξικοπηματικό τρόπο την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο του 2007.
«Είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε το κεφάλαιο της διαίρεσης και να πετύχουμε την εθνική συμφιλίωση», δήλωσε ο μέχρι πρότινος εξόριστος στη Δαμασκό πολιτικός αρχηγός της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ. Από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς αρκέστηκε να δεσμευτεί ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο παρατάξεων θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό. Σημειώνεται ότι Φατάχ και Χαμάς είχαν καταλήξει σε παρόμοια συμφωνία τον Μάιο του 2011, η οποία ωστόσο ουδέποτε τέθηκε σε εφαρμογή. Το γεγονός δε ότι ούτε αυτή τη φορά ανακοινώθηκε χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην Ντόχα του Κατάρ καθιστά την πλειονότητα των πολιτικών αναλυτών ιδιαίτερα επιφυλακτική. Την επιφυλακτικότητα αυτή ήρθε να εντείνει η αποκάλυψη Αραβα διπλωμάτη ότι αρκετοί εκ των ηγετών της Χαμάς δεν είχαν καν ενημερωθεί ότι διεξάγονταν συνομιλίες μεταξύ των κ. Αμπάς και Μεσάαλ. «Η συμφωνία της Ντόχα δεν έχει εγκριθεί από την ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα και ως εκ τούτου αμφιβάλλω για την εφαρμογή της», δήλωσε ο Αραβας διπλωμάτης, υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μεσάαλ είχε πρόσφατα ανακοινώσει την πρόθεσή του να μη διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία της Χαμάς στις εσωκομματικές εκλογές του Μαρτίου. Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο κ. Μεσάαλ έχει υιοθετήσει μια «υποστηρίξτε με ή φεύγω» στάση προκειμένου να μετριάσει τις θέσεις της ισλαμικής οργάνωσης, η οποία εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ειρηνική συνύπαρξη ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού κράτους στη Μέση Ανατολή.
Τη συμφωνία της Ντόχα, παρ’ όλα αυτά, χαιρέτισαν τόσο ο πρωθυπουργός της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, όσο και ο κ. Φαγιάντ. «Ο πρόεδρος Αμπάς άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να ικανοποιήσει την απαίτηση του παλαιστινιακού λαού για ενότητα», τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Χανίγια δήλωσε έτοιμος να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Αντιθέτως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προειδοποίησε τον πρόεδρο Αμπάς ότι η συνεργασία με τη Χαμάς δεν συμβαδίζει με την ειρήνη. «Αν ο κ. Αμπάς εφαρμόσει τη συμφωνία, θα έχει εγκαταλείψει τον δρόμο της ειρήνης και θα έχει επιλέξει αυτόν της Χαμάς», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.